П'ять питань до Міноборони від пересічної жінки – щодо наказу №313

Я — пересічна жінка 53-х років, з вищою технічною освітою, десятками років роботи за іншим фахом, у минулому — підприємиця, а зараз — фрилансерка.

Читаю славнозвісний Наказ №313 Міноборони України. Наказ, до речі, підписаний 11 жовтня 2021 р. ще Андрієм Тараном. Нагадаю — 2 листопада 2021 року Таран написав заяву про звільнення та наступного дня був звільнений з посади міністра оборони.

Скрін з наказу №313 Міноборони України
Скрін з наказу №313 Міноборони України

Читаю і не розумію:

  1. Про яких жінок йдеться — тих, що зараз працюють відповідно до переліку спеціальностей? Чи про тих, які мають вказану спеціальність у документі про освіту?
  2. Чи береться до уваги професія з останнього місця роботи, а чи будь-яка за весь період роботи?
  3. Як щодо жінок — підприємиць? Який у них фах?
  4. Як щодо самозайнятих спеціалісток (з дипломами чи без)?
  5. Що означає словосполучення «після одержання яких…»?

Спеціально дістала свій диплом, щоб перевірити назву спеціальності. Нема такої у переліку.

Умовно наближено можу підпадати під «менеджера з досліджень ринку», хоча такого формулювання в моїй трудовій теж не значиться. Є фахівець з методів розширення ринку збуту. Втім, для діловода згодиться, а зброю мені й так ніхто не дасть.

Далі в наказі лише вимоги привести нормативні акти у відповідність з цим наказом та забезпечити його реєстрацію в Мін'юсті. Все. Жодних дат впровадження, жодних термінів реалізації, жодних практичних кроків щодо виконання.

А знаєте, які зміни до «Закону України про військовий обов’язок та військову службу» спричинили цей переполох (зокрема, стали причиною видачі Наказу 313)?

Знайдіть відмінності у частині 11-й статті 1:

Скрін із Закону Про військовий обов'язок і військову службу.

Ще один скрін – з цього ж закону.

Підказка: у першому скріні – стара версія. В ній – посилання на перелік фахів, затверджених ще 1994 р. Ось цей документ.

Новий перелік, затверджений у Мін'юсті 3 грудня 2021 року, ще навіть не внесений до бази законодавчих актів на сайті Верховної Ради.

Тобто трактування було наступним: якщо жінка (очевидно, після навчання) одержувала фах згідно зі згаданим переліком, її брали на облік як військовозобов’язану.

Власне, з наказу №313 випливає те саме: якщо жінка (ПІСЛЯ набуття чинності змін до чинного закону, бо закон зворотної сили не має) одержала відповідну спеціальність /професію, вона повинна стати на військовий облік.

За логікою, цей наказ мав би стосуватись лише тих, хто ОТРИМАЄ спеціальність/професію ПІСЛЯ видачі цього наказу, його реєстрації в Міністерстві юстиції та офіційної публікації. Не знаю, чи можна ось це (наказ №313) вважати офіційною публікацією.

За логікою, цей наказ мав би стосуватись лише тих, хто ОТРИМАЄ спеціальність/професію ПІСЛЯ видачі цього наказу

Що ми маємо натомість? Маємо мільйони правопорушниць, оскільки вони бозна-коли отримали свою професію і не стали на облік! Нас ще й «потішили» – адмінштрафи не будуть застосовуватися до кінця 2022 року. Знову ж таки, це все на словах, бо жодного документа про незастосування штрафних санкцій не існує. Цитую:

‒ До кінця 2022 року жоден керівник підприємства, організації, де працюють жінки, а також самі жінки, які повинні ставати на військовий облік, до жодної відповідальності притягуватися не будуть,розповів начальник управління персоналу штабу КСВ ЗСУ полковник Роман Горбач. Ну, ви ж розумієте: розказати на брифінгу – це одне, а притягнути до відповідальності – зовсім інше.

Додамо до всього вищесказаного простий підрахунок.

За даними Держстату, чисельність жінок в Україні станом на 01.01.2021 року становила близько 22 млн осіб. З них віком від 18 до 60 років — орієнтовно 60%, тобто 13,2 млн. Зважаючи, що «перелік спеціальностей» охоплює понад 35 фахових напрямків і десятки галузей, під дію «переліку» підпадають не менш як 70–75% жіноцтва.

За оцінками фахівців Міноборони, вони очікують постановки на облік 10 мільйонів жінок. За 245 робочих днів (у 22-му році). Приблизно по 40 тисяч щоденно. Аякже ж.

А знаєте, хто вніс до парламенту законопроєкт 1357-IX від 30 березня 2021, на підставі якого і був розроблений Наказ 313 МОУ разом з «переліком»?

Авжеж. Президент України Володимир Зеленський. 205 голосів «За» дали, звісно, «Слуги народу», ще 6 — «За Майбутнє», 10 — група «Довіра», ще 5 — позафракційні.

No comment.

жінки наказ призов міноборони армія

Знак гривні
Знак гривні