У Росії набирають найманців для "відрядження" на Донбас для "звільнення Новоросії"

Як стверджують джерела російського видання «Медуза», вербувальники почали набирати групи найманців для «бойового відрядження на Донбас».

Про це пише «Медуза» після розмови з 8 джерелами: одним із вербувальників, учасниками бойових дій 2014-2015 років на Донбасі, військовими спеціалістами, які воювали в Сирії та Африці, а також членами «Союзу добровольців Донбасу», вихідцями з армії, спецслужб та спецпідрозділів МВС Росії, – передає Громадське.

За інформацією «Медузи», пропозицію поїхати до «оплачуваного відрядження в Україну» з кінця листопада 2021 року отримали не лише професійні найманці, а й колишні учасники збройного конфлікту на Донбасі. 

Як пише видання, набір проходить і серед мешканців невизнаних «ДНР» і «ЛНР», які мають бойовий досвід. Завдання, які поставлять перед цими «загонами», наразі невідомі. За словами опитаних, більшість отримали такі пропозиції в останні кілька тижнів. Натомість мешканці непідконтрольної Україні території Донбасу — трохи раніше: «десь із місяць тому», як уточнило одне з джерел.

За словами одного з найманців, такого широкого набору на український напрямок не було вже кілька років — зараз найактивніша з 2014 року кампанія з рекрутування.

За твердженнями джерел, вербувальники в Москві намагаються зібрати близько 120 «росіян з бойовим досвідом», готових вирушити на три місяці до Донецька. За їхніми словами, набір організували вихідці з Внутрішніх військ МВС РФ, які разом служили в одній із бригад.

«Ці люди не мають відношення до армії, а контракт пропонують від імені Міноборони — лише не уточнюють, від якого. У результаті можуть просто сказати: а давай із “Міноборони Донецької республіки” укладемо контракт!» — заявив один із найманців.

Справжньої мети «відрядження в Україну» московським кандидатам не назвали. «Сказали: йти звільняти "Новоросію"», — згадує співрозмовник «Медузи», що відмовився їхати.

Інше джерело «Медузи» спробувало з'ясувати цілі відрядження своїми каналами — і переконує, що загін охоронятиме промислові об'єкти, що знаходяться на Донбасі, на випадок можливого загострення.

Водночас із московським набором формуються ще два загони «під завдання України» — відбувається це, як стверджують четверо співрозмовників «Медузи», на території «ЛНР» та «ДНР». За словами джерела, на кожного найманця виділили по 2 тисячі доларів передоплати. Також воно повідомляє, що загін, зібраний у «ЛНР», вже кілька тижнів перебуває в казармах у районі колишнього Луганського вищого військового авіаційного училища штурманів.

За інформацією «Медузи», бере участь в «українському наборі» також «Союз добровольців Донбасу» — організація росіян, які воювали на сході України на боці бойовиків. 

А втім, як зізнаються «Медузі» майже всі співрозмовники, наразі найманців, які готові по-справжньому воювати з Україною на Донбасі, в Росії майже не залишилося. Вони додали, що рівень підготовки тих, хто погодився на пропозиції російських вербувальників, є досить низьким.

Нагадаємо, Кремль відкидає будь-які підозри щодо підготовки до військової операції. Речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав інформацію про загрозу нападу на Україну «штучно створеною істерикою» та припустив, що це Київ хоче почати військові дії, щоби звільнити окуповані території.

Проте згодом у Москві продемонстрували нову риторику. Заступник голови Міністерства закордонних справ Олександр Грушко заявив, що якщо Захід не сприйматиме серйозно запропоновані Москвою «гарантії безпеки», які передбачають невступ України до НАТО — Росія вдасться до «військово-технічної альтернативи».

агресія ескалація росія найманці донеччина

Знак гривні
Знак гривні