IKEA продовжує купувати незаконно вирубану українську деревину

Можливо, саме її, втричі дорожчу, ми збирали, коли купували чергову "шафу-конструктор" або щось подібне.

Стілець Terje, як раніше було доведено, робиться з незаконно вирубаної української деревини – й потім продається в IKEA Україна
Стілець Terje, як раніше було доведено, робиться з незаконно вирубаної української деревини – й потім продається в IKEA Україна

У Великобичківському лісгоспі в Закарпатській області під час запланованих санітарних рубок зрізають, зокрема, й здорові та життєздатні дерева. Шведський виробник меблів Ikea продовжує купувати деревину саме в цього лісгоспу.

Про це йдеться у новому спільному розслідуванні Aftonbladet та українських активістів, – пише Хмарочос.

Публікація результатів розслідування викликала бурхливу реакцію чиновників та політиків Швеції. Зокрема, міністерка довкілля Швеції Анніка Страндхел заявила, що шведські компанії відповідальні за дотримання законодавства в тих країнах, де вони працюють. Аналогічні заяви зробили кілька представників шведського парламенту. За їхніми словами, збереження українських та інших європейських старовікових лісів від вирубки є надважливим завданням для всієї європейської спільноти.

Зараз компанія відправила в Україну своїх спеціалістів. Якщо інформація в розслідуванні підтвердиться, Ikea може розірвати договір з субпідрядником або «добиватися позитивних результатів».

Біолог Української природоохоронної групи Єгор Гриник зазначив, що незаконні санітарні рубки в Україні – це проблема вже багатьох років, і поширена вона не лише в Карпатах: «На жаль, українська влада продовжує удавати, що проблеми не існує».

У розслідуванні наголошується, що за два роки ані міністр захисту довкілля, ані голова Державного агентства лісових ресурсів жодним чином не прокоментували розслідування та проблему незаконних санітарних рубок як таку.

Торік розслідувачі британської неурядової організації Earthsight повідомили, що закарпатський постачальник деревини для Ikea частину сировини рубає незаконно.

У розслідуванні йшлося, що постачальники деревини для Ikea з України – компанія ВГСМ – частину сировини рубає незаконно. Ішлося про вирубки буку в Карпатах для виробництва стільців Терйе (Terje).

закарпаття бізнес екологія швеція скандал

Знак гривні
Знак гривні