Податкова дорахувала "Сінево" понад мільярд податків. Компанія судитиметься

Податкові донарахування рівнозначні 50% річного обороту "Сінево". Цікаво, що подібна практика вже була – при Януковичі.

Податкова донарахувала одній із великих мереж лабораторій в Україні – "Сінево" податки на 1,1 млрд грн. Таке рішення у ДФС ухвалили після планової перевірки, під час якої, за словами податкової, компанія не надала необхідних документів. У "Сінево" не погоджуються з рішенням фіскальної служби й кажуть, що всі документи були надані. Лабораторії продовжують працювати у звичайному режимі. У ДФС розглянуть заперечення "Сінево" до 20 грудня, після чого вирішуватимуть, чи потрібна додаткова перевірка.

Про це пише Liga.

"Сінево" входить до європейського медичного холдингу Medicover, який працює на 11 ринках і чиї акції котируються на Стокгольмській біржі. В Україні мережа почала працювати у 2007 році й зараз об'єднує понад 340 відділень у 150 містах країни. За рік вони обслуговують понад 5 млн людей. Дохід компанії у 2020 році станови 1,83 млрд грн, а чистий збиток – 755 000 грн, за даними OpenDataBot.

Практика часів Януковича

Консультантка Київського центру підтримки та розвитку бізнесу Олександра Томашевська в коментарі LIGA.net зазначила, що такі донарахування податків ДФС – це практика десятирічної давнини часів Януковича. "Тоді податкова знімала витрати компанії, тобто говорила, що вони не пов'язані з діяльністю бізнесу, а отже, не могли враховуватися під час розрахунку прибутку. Але мені складно уявити, щоб бізнес настільки завищив свої витрати, щоб знизити показник прибутку (з якого стягується податок). З урахуванням озвученої суми в 1,1 млрд – це 5 млрд грн. Це немислимо", – додає Томашевська.

"Сінево" раз уже виграла в суді

У "Сінево" готові оскаржити результати перевірки у судових та інших уповноважених органах. У компанії вже був подібний випадок із податковою у 2015 році. Тоді, щоправда, йшлося про скромнішу суму — 20 млн грн. Сторони два роки судилися, і в результаті "Сінево" виграла справу.

Докладніше на Liga.

Знак гривні
Знак гривні