До студентів ДонНУ у Вінницю приїхала добірка The Economist від ТЕКСТІВ

Студенти Донецького національного університету ім. Василя Стуса (тимчасово розташованого у Вінниці) нещодавно отримали в подарунок від ТЕКСТІВ добірку журналів The Economist за три роки.
У редакції вирішили надіслати свою колекцію улюбленого видання саме до Вінниці.

Студенти ДНУ отримали від ТЕКСТІВ добірку журналів The Economist
Студенти ДНУ отримали від ТЕКСТІВ добірку журналів The Economist

– Студентам вкрай потрібно читати іноземну періодику, а не лише класичну літературу, – каже Ілля Хаджинов, проректор університету з наукової роботи. – З цим журналом ми знайомі ще з Донецька. Але після переїзду ми залишилися без бібліотеки. The Economist стане у пригоді не лише майбутнім економістам. У нас багато викладачів і студентів, що володіють англійською та цікавляться сучасною світовою економікою.

– Тобто університетська бібліотека залишилася в Донецьку?

– Значною мірою так, але ми відновлюємо її.

– Держава виділяє вам на це якісь кошти?

– У межах загального фінансування. Але загалом це важке питання. Все, що у нас є бібліотечне, купували за власний кошт, або нам дарували, привозили колеги валізами з Києва та Львова. Допомагали, хто чим міг.

Зараз ми активно долучаємося до міжнародної співпраці, використовуємо можливості отримати гранти чи фінансування на купівлю техніки. У перші два роки після переїзду отримали два мільйони гривень від фонду «Відродження», на ці гроші закупили літературу і придбали техніку.

– Чи багато цього року першокурсників з окупованих територій?

– Не дуже, їх з кожним роком дедалі менше. Ті, що їдуть здобувати освіту в українських навчальних закладах, частіше вступають в університети Харкова, Дніпра, Києва. До нас – далеко. Маємо більшість студентів з центральної України.

– Якої іноземної літератури найбільше бракує українським вишам?

– Була б цікава якась періодика. Це потрібно студентам, щоб розуміти, що відбувається у світі, вивчати сучасну живу мову. Класичні твори – їх надають, та ж Британська рада, французькі, польські організації. А от періодики, яка відображає сучасність, обмаль.

ДНУ тексти редакція

Знак гривні
Знак гривні