На Полтавщині «Борці за владу Рад» та інші монументи поїхали в музей тоталітаризму (ФОТО)

Було демонтовано для передачі до музею "Парк радянського періоду" пам'ятники Енгельсу, "будьонівцю" та Куйбишеву.

Про це пише регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області.

Він також наводить аргументацію того, що кожен з цих пам'ятників підпадає під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Пам’ятник «Борцям за владу Рад» (у вигляді червоноармійця в "будьонівці") знаходився поміж селами Великі Будища і Писарівщина. Будьонний – маршал Радянського Союзу (1935), один з організаторів масових репресій серед військових у 1930–1940-х рр.

Також до музею помандрував пам’ятник російському більшовику Валеріяну Куйбишеву, одному із організаторів і натхнеників червоного терору.

"Вчення Маркса-Енгельса стало підґрунтям для утвердження комуністичних тоталітарних режимів на території України та інших країн Східної Європи. Активна меморіалізація одного із засновників марксизму і комуністичної ідеології Фрідріха Енгельса (зокрема, шляхом масового встановлення на його честь пам’ятників) була важливою складовою пропаганди Центральним Комітетом Комуністичної партії Радянського Союзу комуністичного тоталітарного режиму"

срср полтавщина історія

Знак гривні
Знак гривні