Фейк про «розстріл мігрантів» почали поширювати зі зламаної ФБ-сторінки

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки 1 грудня повідомив, що фейкове відео про нібито «розстріл мігрантів у Чорнобильській зоні» поширили зі зламаної фейсбук-сторінки реальної людини — Василя Румака.

На підтвердження фейковості відео Центр опублікував коментар Василя Румака: «Ніякого відео я не розміщував. Сторінка зламана, і я не можу на неї зайти». Він також додав, що про цей інцидент вже повідомив компетентні органи. 2 грудня на сторінці Румака з’явився допис, що він «повернув доступ до свого облікового запису».

«Таким чином, маємо типову інформаційну-психологічну операцію російських спецслужб: "зламали" ФБ-сторінку реальної людини, де розмістили постановче відео; "розігнали" новину в "сірому сегменті" інтернету, на підконтрольних спецслужбам ресурсах; фейк підхопили центральні російські ЗМІ», — пояснили в Центрі стратегічних комунікацій.

Як відомо, вчора ДПСУ попередила, що окремі ресурси публікують відео, нібито зняте тепловізійною камерою. На цьому відео начебто розстрілюють групу людей. 

У цих «новинах» йдеться про те, що українські військові розстріляли мігрантів, які намагались перетнути український кордон з території Білорусі через зону відчуження. Також на відео видно напис «PRILUKI», а саме відео нібито записане 29 листопада.

ДПСУ вказує, що це фейк, та закликає не розповсюджувати неправдиву та неперевірену інформацію. 

соцмережі фейки

Знак гривні
Знак гривні