Дві третини українців проти інтернет-голосування

Упродовж 26-29 листопада 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки. Одним із питань дослідження було ставлення українців до так званого електронного голосування (того, що диджиталізатори Зеленського називають виборами в смартфоні). Більшість респондентів (65,9%) негативно поставилися до такої технології.

голосування.jpg

Найбільша частка тих, хто ставиться негативно до запровадження дистанційного голосування через інтернет серед громадян віком від 60 років – 76,8%, найменше – серед громадян віком 18-29 років – 54,5%. Але і в цій групі понад половина опитаних виступає проти «виборів у смартфоні».

Проведення виборів та референдумів через інтернет – одна з «фішечок» команди Зеленського, яку вони намагаються просувати ще з часу виборчої кампанії. Сьогодні президент знову згадав про неї у посланні до Верховної Ради: «У планах запустити вже скоро важливі функції: е-перепис, який згодом приведе до е-голосування».

При цьому ЗЕдиджиталізатори повністю ігнорують той факт, що в абсолютній більшості демократичних країн світу з високим рівнем інформаційних технологій концепція голосування через інтернет перебуває або на рівні пілотних проєктів, або взагалі не просувається. Причина відома: попри позірну зручність голосування в смартфоні, ця технологія супроводжується колосальними ризиками як фальсифікацій, так і порушення таємниці голосування.

Натомість в авторитарних державах інтернет-голосування створює невичерпні можливості підтасування результатів, які дуже складно спростувати. Це наочно продемонстрували вибори до Держдуми Росії у вересні 2021 року, де вперше була застосована технологія інтернет-голосування. Як наслідок, опозиція до путінської «Єдиної Росії» програла фактично всі дільниці, де у них на початковому етапі були хоч якісь шанси – подані проти них голоси «з інтернету» переважили. Заяви про фальсифікації нічого не дали: мовляв, комп’ютери все порахували правильно

соціологія диджиталізація

Знак гривні
Знак гривні