Топ-десять обіцянок Зеленського з його послання до Верховної Ради

За Конституцією, одне з президентських повноважень – це звернення зі щорічними та позачерговими посланнями до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України. Президент Володимир Зеленський своє друге щорічне послання (у 2019-му було позачергове) виголосив 1 грудня 2021 року. Лейтмотивом його виступу було слово «вперше» – Зеленський вжив його понад 40 разів. Утім, перелік озвучених ним реальних чи уявних успіхів не настільки цікавий, як плани ЗЕвлади на майбутнє.

зевиступ.jpeg

Економічний паспорт для дітей

«До 10 грудня вперше за всю історію я вношу законопроєкт про економічний паспорт українця. Відповідно до нього, ці кошти – плата за використання наших надр – накопичуватимуться на персональних рахунках дітей громадян України. Після досягнення повноліття наші діти зможуть використати ці гроші для здобуття освіти в Україні чи купівлі власного житла в Україні. Завдяки цим двом законам нарешті наші олігархи стануть справжніми інвесторами в майбутнє наших дітей».

Ремарка ТЕКСТІВ. Ідея «економічного паспорта» була одним з пунктів виборчої програми кандидата Зеленського. Незрозуміло, чому його запроваджують лише для дітей – невже студенти чи пенсіонери не заслуговують на частку доходів від експлуатації надр?

«Велика термомодернізація»

Про плани утеплити тисячі будинків і тим самим зменшити споживання газу населенням України Зеленський вперше повідомив на пресконференції 26 листопада. Тоді він говорив про 300 млрд грн інвестицій, потрібних для повної термомодернізації, і що в перші три роки на це буде витрачено 100 млрд грн. Зараз же Зеленський уточнив, що ця програма розпочнеться вже у 2022-му році.

Подвійне громадянство для діаспори

«Я знаю, наскільки важливим для українців, що мешкають у США, Канаді, ЄС, є питання множинного громадянства. Сьогодні я вношу відповідний законопроєкт на розгляд парламенту. Нас 65 мільйонів».

Ремарка ТЕКСТІВ. Зеленський два роки тому вже вносив до Ради законопроєкт про подвійне громадянство. Втім, у травні 2021-го він був знятий з розгляду. Правники розкритикували документ, заявивши, що без змін до Конституції це питання не можна врегулювати самим лише законом.

Перепис населення

“У центрі наших перетворень є народ, і ми маємо дізнатися, скільки нас, де ми живемо. Пишаймось тим, що Україна стане другою країною у світі, яка проведе перепис населення у співпраці з Apple вже у лютому 2023 року».

Ремарка ТЕКСТІВ. Перша спроба провести так званий електронний перепис, яку лобіював міністр Кабінету міністрів (уже звільнений) Дмитро Дубілет зазнала провалу: фахівці з демографії та статистики заявили про принципову хибність методики підрахунку мешканців шляхом екстраполяції даних мобільних операторів та державних реєстрів.

Кредит «Українська мрія» під 5%

«Незабаром ми запустимо програму "Українська мрія", за якою кожен громадянин, який чесно сплачує податки, зможе отримати кредит за ставкою 5% у гривні для придбання власної нерухомості в новому житлі, електромобіля та здобуття освіти або зміни професії».

Ремарка ТЕКСТІВ. Цікаво, де влада візьме десятки мільярдів гривень, потрібні на кредитування усіх охочих придбати квартиру чи електромобіль по ставці, нижчій за рівень інфляції. Втім, хтозна – можливо, ці перспективи просто не помітні за лісом із мільярда дерев, який вже повним ходом росте на виконання попередньої ініціативи Зеленського.

Президентський університет

«Уперше для держави кібербезпека, штучний інтелект, нанотехнології аерокосмічні, енергетичні та біотехнології – це не просто розумні слова, а пріоритетні спеціальності в Президентському університеті, який ми починаємо створювати».

Ремарка ТЕКСТІВ. Очікують, що викладання в так званому Президентському університеті почнеться у 2023 році. Наскільки корисною є ця ініціатива – питання дискусійне, адже дефіциту вишів, зокрема державних, в Україні точно нема.

Завод із виробництва безпілотників та корвет для військово-морських сил, що будується в Туреччині

«Вперше розпочинаємо в Україні будувати воєнний завод з виготовлення сучасних дронів».

Ремарка ТЕКСТІВ. Раніше повідомляли, що через кілька місяців в Україні буде створене повномасштабне виробництво безпілотних апаратів Bayraktar, які можуть використовуватись як для потреб Збройних сил України, так і для постачання на ринки третіх країн. Що ж до корвета, то корпус бойового корабля класу «Ада» вже виготовляють в Туреччині, завершення спорудження відбудеться в Україні. Державні випробовування заплановані на 2023 рік.

Національна авіакомпанія і виробництво АНів за державним замовленням

«Перший рейс національного перевізника буде у 2022 році. До 2025-го буде повністю сформовано флот компанії – не менше ніж 20 суден. Будуть відкриті регулярні рейси як всередині, так і ззовні.» Зеленський також заявив, що для потреб армії будуть придбані літаки АН-178.

Диджиталізація

Зеленський обіцяє надалі розширювати діапазон послуг та сервісів, доступних через застосунок «Дія»: від нарахування пенсій до електронного голосування. Втім, команда диджиталізаторів так і не усвідомила, наскільки шкідливими стають «оцифровані» сервіси, якщо вони раптом перестають працювати або використовуються зі зловмисними цілями.

зеленський Рада

Знак гривні
Знак гривні