Роман Донік: чому показуха Бутусова з гаубицею – це неприпустимо

Волонтер Роман Донік розкритикував вчинок головного редактора сайту «Цензор» Юрія Бутусова. Той, нагадаємо, оприлюднив відео, де виконує постріл з гаубиці «по російських окупантах». Після цього ДБР порушило справу за фактом допуску цивільного до бойової зброї. Оскільки перед цим Бутусов на пресконференції Зеленського вступив з ним у сварку, справу розцінили як помсту. ТЕКСТИ повністю і беззаперечно підтримують право Бутусова дискутувати з Зеленським у будь-якій формі, але погоджуються з Романом Доніком щодо стрільби цивільного із артилерії і засуджують публікацію подібних відео.

бутусов.webp

Далі: скорочена пряма мова:

…А я вам розповім, що відбуватиметься у військових, причому не тому, що Бутусов [...] а тому, що так працює система в армії. Тому що цивільний, який стріляє із гаубиці та пише відосік, натякаючи, що це «свіжак», під час можливої ескалації, це ніби трохи за межею здорового глузду.

Будуть шукати злий намір. Відео – це доказ факту, а слова, що його було знято три роки тому, це просто слова.

Слова, яким ніхто не вірить. Особливо написані патологічним [брехуном] та маніпулятором.

Проводитиметься розслідування. Можливо, навіть два відомства проводитимуть розслідування. Або ще більше. Спочатку попросять Бутусова пред'явити оригінал відео. Щоб можна було встановити, коли саме це знімалося. Ну, там же теж прочитають, що «три роки тому під час навчань ТРО». 99,99 у періоді, що «артилерист Бутусов» не надасть оригінал. Якщо надасть (не вірю в це), то за прискореною процедурою [покарають] усіх причетних до передачі гармати під управління цивільної людини.

Якщо оригіналу не буде, то почнеться процедура за відпрацьованим роками алгоритмом. Піднімуться всі документи 3-х річної давнини з навчань ТРО та резерву у пошуках Бутусова Юрія Євгеновича в артилерійському підрозділі. Звичайно, такого там не виявиться. Ні в ЗСУ, ні в НГУ, ні в ТРО. А потім почнуть розмотувати всі його контакти та поїздки у військові частини, починаючи з найсвіжіших. І в кожен організм поїде уповноважена група людей з ВСП чи ГІМО, а може, й те й інше. А може, якась контора. Пробиваючи при цьому факт використання ствольної артилерії у бойових умовах або на навчаннях.

І якщо хоч одне списання пострілу збігатиметься з приїздом Бутусова, то почнуть кошмарити цей підрозділ перевірками та розслідуваннями. Зрештою, мінімум трьох офіцерів буде покарано. Бо це злочин юридичною мовою. Не може військовий давати цивільному «шмальнути» з гаубиці. Ні з чого не може. Але коли на щось можуть прикривати очі, то це не той випадок. Бо Бутусов вирішив хайпонути.

Але скільки людей задрачуватимуть перевірками й скільки в результаті постраждає, це зараз незрозуміло. Тому що я описав мінімальну хвилю. Але знаючи ставлення до Бутусова Зеленського, думаю, все буде ще крутіше. Чи знав про те, що це буде військовий експерт і радник міністра оборони Тарана Бутусов (ну, так сам він любить себе титрувати), коли постив це відео? Не знаю. От правда, не знаю. Він же експерт. Військовий експерт. Повинен розуміти. А якщо ні, то він просто олень.

КОНТЕКСТ

27 листопада, у день пам'яті жертв голодоморів, головний редактор сайту «Цензор.нет»Юрій Бутусов оприлюднив у Фейсбук відео. На ньому він стріляє з гаубиці «Д-20» калібром 152 мм. і супроводжує свій постріл словами: «За кожне зерня 1933-го року, за кожну жертву радянських репресій, по російських окупантах – вогонь, постріл!». Відео спричинило гостру полеміку. Пізніше Бутусов додав, що відео було зняте дуже давно, з тренувань підрозділів територіальної оборони одного з регіонів України. Однак не уточнив, де саме.

Державне бюро розслідувань відкрило з цього приводу кримінальну справу. Згодом в ДБР уточниши, що їїпорушили не проти Бутусова, а лише за фактом, «означеним у його публікації». Зокрема, слідчі з’ясовуватимуть обставини, хто і за яких умов допустив цивільну особу до зброї.

Публікацію Бутусова засудило Міноборони України, заявивши, що її можуть «використати як привід для ускладнення ситуації в зоні ООС та для звинувачень України в порушенні домовленостей щодо відведення зброї». Та наголосило, що українські військові не застосовують на фронті зброю понад 100 мм, оскільки це заборонено Мінськими угодами.

медіа скандал бутусов

Знак гривні
Знак гривні