Перша жінка-прем'єрка Швеції подала у відставку через кілька годин після призначення

Магдалена Андерссон ㅡ перша в історії жінка, яка очолила уряд Швеції ㅡ лише через кілька годин після обрання на посаду прем'єр-міністерки подала у відставку.

Про це повідомляють шведський мовник SVT та Reuters, – передає Громадське.

Магдалена Андерссон очолювала коаліційний уряд із «Соціал-демократичної робочої партії» Швеції та партії «Зелених».

У день її обрання на посаду прем'єр-міністра парламент Швеції також розглядав проєкт держбюджету. Більшість депутатів проголосували за варіант, який представила опозиція з консервативних «Помірних», націоналістичних «Шведських демократів» та «Християнських демократів».

Після цього рішення партія «Зелених» заявила, що виходить із коаліції з соціал-демократами. Таким чином коаліційний уряд мав подати у відставку.

«Є конституційна практика, згідно з якою коаліційний уряд має піти у відставку, коли йде одна партія. Я не хочу очолювати уряд, легітимність якого буде поставлена під сумнів», ㅡ зазначила Андерссон.

Сама політикиня також відмовилася підтримувати проєкт бюджету від опозиції. Він передбачає, що із 74 мільярдів, які уряд виділив на реформи, трохи більше ніж 20 мільярдів буде перерозподілено наступного року. 

Окрім того, опозиція хоче серед іншого знизити податок на бензин і дизельне паливо, посилити міграційну політику та підвищити зарплати поліції.

Новопризначена міністерка оголосила спікеру, що хоче подати у відставку. А втім, Андерссон додала, що сподівається знову спробувати стати прем'єр-міністром.

політика суспільство швеція бюджет

Знак гривні
Знак гривні