Україна попросила про аварійне постачання електрики у Лукашенка. Тим часом Ахметов заробляє на її експорті

Аварійне постачання – це коли в енергосистемі країни виникає дефіцит електроенергії й, щоб не обмежувати споживачів, оператор звертається до сусідньої країни за допомогою.

Про це пише журналіст "Бізнес-Цензор" Юрій Віннічук.

Сьогодні Україна запросила таку допомогу в Білорусі. З 14:00 – до 21:00 Білорусь розпочала постачання електроенергії в енергосистему України потужністю 500 МВт.

Тобто опалювальний сезон тільки розпочався, а у нас уже виник дефіцит електроенергії.

Пам'ятаю, як прем'єр-міністр Денис Шмигаль та міністр енергетики Герман Галущенко як мантру читали про готовність енергосистеми до зими.

Дефіцит електроенергії виник через рекордно низькі запаси вугілля на складах ТЕС.

Зараз українські ТЕС мають найнижчі запаси вугілля на складах за всю історію – близько 524 тис. тонн замість необхідних 2,5 млн тонн.

І далі цікаве – 80% енергетичного вугілля в Україні видобуває холдинг ДТЕК Ахметова.

В умовах найбільшого дефіциту вугілля за історію України ДТЕК Ахметова шаленими темпами спалює його на Західенерго для виробництва електроенергії, яку постачає на експорт. Там ціна значно вища.

Останні дані Укренерго: сумарний експорт електроенергії з України за 25–31 жовтня склав 61,4 млн кВт-год, що в 3,1 раза більше, ніж попереднього тижня (18 – 24 жовтня).

Весь 2021 рік ДТЕК експортував електроенергію зі своєї Бурштинської ТЕС в Європу, спалюючи вугілля. Таким чином за рік було "експортовано по дротах" близько 1 млн тонн вугілля.

Але винен не тільки Ахметов. Вугіллям не запаслося і державне Центренерго, яке контролювали люди Ігоря Коломойського.

А тепер просимо про допомогу у Білорусі.

Іронія в тому, що з 5 листопада Україна почне комерційний імпорт електроенергії з Білорусі.

Імпортером стане компанія "ТЕТ Груп" Віталія Бутенка, колишнього топменеджера з групи ДТЕК Ріната Ахметова, який раніше активно критикував імпорт електроенергії.

Розповідають, що Бутенко імпортує електроенергію не за свої, йому допомагають впливові люди.

Докладно на "Бізнес-Цензор"

"Бізнес-Цензор" дослідив енергокризу напередодні зими. Її причинами став протекціоністський лобізм та саботаж накопичення палива енергохолдингом ДТЕК Ріната Ахметова. Ціллю є економічні преференції для групи СКМ Ахметова та політичний шантаж української влади.

енергетика криза ахметов лукашенко

Знак гривні
Знак гривні