Виникла нова мутація Covid, стійка до вакцин – Nature

Виявлена нова мутація SARS-CoV-2 A.30 коронавірусу, стійка  до антитіл, що утворюються завдяки вакцинації.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в Cellular & Molecular Immunology – підрозділі наукового журналу Nature.

Спайковий протеїн коронавірусу в варіанті A.30 сильно мутував і тепер успішно уникає антитіл, утворених завдяки контакту організму з вакцинами.

Вакцини захищають від серйозного перебігу та летальних випадків, спричинених захворюванням – однак виникають нові мутації, що намагаються обійти антитіла, зокрема, це стосується спайкового протеїну вірусу, який допомагає патогену прикріплюватися до клітин організму.

Варіант A.30 (також класифікований як A.VOI.V2) вперше виявлено в Танзанії, й уже поширився в кількох інших країнах, зокрема в Європі – у Швеції.

Він через мутації містить десять замін та п'ять пропусків у структурі спайкового протеїну. Зокрема, мутації T478R та E484K, які допомагають злиттю оболонки вірусу з мембранами клітин тіла людини. Через ці та подібні зміни антитіла починають діяти менш ефективно, тому що гірше розпізнають вірус.

Виявлено, що варіант A.30 уникає антитіл, які перешкоджали б проникненню вірусу в легені.

Що варто робити?

Науковці вважають, що слід поєднувати різні вакцини для однієї людини – це може посилити захист у порівнянні з вакцинацією одним препаратом. У дослідженні вони використовували вакцини, широко відомі як "Пфайзер" та "АстраЗенека". Їхня комбінація діє трохи краще, ніж кожна вакцина окремо.

Наразі слід ретельно стежити за дією А.30 та готуватися до швидких контрзаходів проти його поширення.

Докладно англійською

танзанія африки біологія медицина пандемія наука мутація вакцинація коронавірус швеція

Знак гривні
Знак гривні