Фігуранти санкцій РНБО завчасно встигали перереєструвати бізнес

Інформацію про заплановані санкції могли «зливати».

Деякі фігуранти санкційних списків Ради національної безпеки та оборони встигали перереєструвати частину свого бізнесу так, щоб він не потрапляв під обмеження. Це може свідчити, що інформацію про санкції могли «зливати» заздалегідь.

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info, передає Громадське.

Журналісти наводять низку прикладів, коли фігуранти санкційних списків «скидали» свій бізнес. Почалося це ще із санкцій проти «топ-10 контрабандистів», оголошених 2 квітня 2021 року. Указ щодо них Володимир Зеленський підписав наступного дня, 3 квітня.

Водночас увечері 2 квітня один із фігурантів списку Валерій Пересоляк зникає з переліку засновників двох багатомільйонних будівельних компаній. А ще раніше — вдень 2 квітня — зі складу одного зі своїх підприємств вийшов інший фігурант Віктор Шерман.

Аналогічна ситуація склалася і щодо другого пакету санкцій проти контрабандистів, який Зеленський анонсував 15 квітня. Але указ він підписав аж через шість днів — 21 квітня. За цей час фігурант Едуард Кукоба «скинув» три підприємства, лише одне з яких потрапило під санкції.

А Олександр Черепинський — інший фігурант санкційного списку РНБО — вийшов зі складу засновників чи бенефіціарів принаймні шести підприємств ще починаючи з 12-13 квітня — тобто за кілька днів до оголошення переліку підсанкційних осіб.

Між оголошенням третього переліку контрабандистів (30 липня) під санкціями та підписанням указу Зеленським (8 жовтня) минуло 68 днів. Принаймні один фігурант списків — Валерій Фальковський — переписав своє підприємство «Навитайм», причому за кілька годин до пресконференції секретаря РНБО Данілова.

За даними Bihus.Info, є підстави вважати, що перелік «злодіїв у законі», схвалений РНБО на засіданні 14 травня, був змінений, перш ніж його увів у дію своїм указом Зеленський через тиждень — 21 травня.

Зокрема, за даними ЗМІ, в указі РНБО були присутні брати Рустам і Руслан Джамбулатови. Останній став відомим після смерті народного депутата Антона Полякова: саме з ним той зустрічався за кілька годин до того, як його знайшли мертвим.

Руслан Джамбулатов — помічник іншої народної депутатки, Анни Скороход, на громадських засадах. А його брат Рустам був помічником Полякова. Обох зараховують до представників кримінального світу.

Але в кінцевому проєкті указу фігурує лише Рустам Джамбулатов із датою народження брата Руслана. Таким чином, формально обидва Джамбулатові уникли санкцій РНБО. При цьому Рустам Джамбулатов устиг переоформити щонайменше шість підприємств у наступні дні після рішення РНБО.

Журналісти звернулися до секретаря Ради нацбезпеки та оборони з питанням про можливий витік інформації про санкції. Данілов відповів, що про такі факти не знає, і попрохав звернутися до РНБО з офіційним запитом.

бізнес корупція санкції рнбо

Знак гривні
Знак гривні