Похорони в борг. Ситуація з Covid на окупованих територіях Донбасу

Мешканці Донецька та Луганська розповідають про ситуацію з пандемією в «ДНР» і «ЛНР».

Станиця Луганська – контрольний пункт в’їзду-виїзду з непідконтрольною Україні частиною Луганської області. Довгий час він лишався єдиним переходом, який більш-менш нормально функціонував, але тепер бойовики угруповання «ДНР» заблокували і його. Окупаційна влада в Луганську пояснює такий крок спалахом COVID в Україні, хоча смертність за лінією розмежування у рази вища, ніж на підконтрольній частині, навіть якщо порівнювати з нібито офіційними даними бойовиків.

Про це йдеться в матеріалі "Радіо Свобода":

Загалом, через тиждень-два після того, як людей з окупованої території автобусами вивозили голосувати на російські вибори в Держдуму в Ростовську область, в інтернеті почало з'являтися безліч відео, наприклад, з чергами в лікарнях або купою автомобілів поряд з моргом.

Також місцеві розповідали свої історії про те, що потрапити не те що на лікування, а й на діагностику – майже неможливо. Два тижні треба чекати, щоб зробити рентген із діагнозом пневмонія.

«Я в шоці, направили мене в рентген-кабінет із діагнозом вірусна пневмонія, пройти флюорографію, знімок зробити. Знаєте, на яке число черга? На 18 число, а сьогодні, на хвилиночку, четверте. Питання до знавців – скажіть, медики, за скільки людина може померти від пневмонії? Мені здається, за два тижні можна вже і преставитися, і 9 днів вже зіграти», – розповідає мешканець так званої «ДНР» на цьому відео.

І це тільки те, що люди змогли зняти на відео. А скільки історій просто розповідали в соцмережах. Студенти медичних вищих навчальних закладів скаржилися, що їх змушують працювати з ковідними пацієнтами, лікарі, що жодних надбавок за понаднормові їм не платять, а медикаментів, ліжок, апаратів ШВЛ – бракує.

Родичі загиблих обурюються вартістю похорону. Ось, наприклад, у мережі писали: за те, щоб тільки викопати могилу на Донецькому кладовищі – треба віддати майже 12-16 тисяч рублів (еквівалент п'яти тисяч гривень – ред.).

Чутки ходять, що гірше стало, ніж було раніше», – каже мешканець окупованого Донецька.

«Ходили чутки, що зараз досить сумно все. Великий рівень смертності, лікарні забиті. Я, на жаль, точніше, на щастя, не в курсі настільки детально», – додає жінка.

Через кілька тижнів після появи всіх цих повідомлень більшість лікарень непідконтрольної Донеччини перепрофілювали під лікування ковідних хворих. Ситуація дещо покращилася, але проблем не поменшало.

А що вакцинація?

Що стосується платних тестів, КТ, рентгену, то в Донецьку таких місць вистачає. Але чимало людей, все-таки, намагаються потрапити туди, де це роблять безкоштовно, хоча їм іноді доводиться тижнями чекати своєї черги.

З 1 серпня в Донецьку доступна лише однокомпонентна російська вакцина Sputnik Light. І, судячи з опитувань людей, робити щеплення місцеві не поспішають.

«Ще не щепилась, але планую. Черги великі», – каже жінка в Донецьку.

«Ні, точно ні, не бачу в цьому сенсу», – категорично відповідає інша.

«У нас і родичі, і брат зробили щеплення, а потім на протяг потрапив, і все. Треба було поберегтися, пересидіти, а воно ж відразу... і так багато людей, чую. Я зараз не планую щеплюватись. Або взимку, або влітку. Зараз хвиля йде, і толку від щеплення. Невістка прищепилася на початку жовтня і захворіла», – розповідає продавчиня на одному з ринків Донецька.

«Не робила щеплення ще і ще не планую, як мінімум тому, що я перехворіла. А ще кажуть, що не захищає кардинально щеплення. Я знаю людей, які були щеплені, і тим не менше вони, на жаль, вже померли», – розповідає жінка.

Найстрашніші чутки в соцмережах були про морги. Там з'являлися ось такі фотографії з наметами. У них нібито складали тіла, які не поміщаються всередині. Або фото з пакетами біля смітників. Безумовно, вся ця інформація виключно тільки в пабліках зі слів жителів окупованих територій.

Яка ситуація зараз?

На початку місяця у мережі була інформація, що в аптеках, наприклад, закінчилися маски. Журналісти перевірили, що в Донецьку зараз.

Школи Донецька на подовжених канікулах, а університети перевели на дистанційне навчання.

Більшість місцевих локдауну не хочуть, а деякі й зовсім нехтують запобіжними заходами – як у магазинах і торгових центрах, так і в громадському транспорті.

«Не потрібно, тому що вдома сидіти не варіант. Школи закриті, тому в будь-якому випадку не варто закривати, де людям сидіти відпочивати? У мене імунітет дуже сильний, тому не боюся», – каже жінка, яка проти того, щоб закривати заклади громадського харчування у Донецьку.

Але є й ті, що не ризикують зайвий раз, і виходять з дому тільки за покупками.

«Боюсь, у мене діти маленькі, їх боюсь заразити», – каже молода мама у Донецьку.

Якщо в супермаркеті в масках практично всі, то на ринку – навпаки, в масках одиниці покупців, носять здебільшого тільки продавці. Кажуть, з початку місяця людей на ринку стало менше.

«Пенсіонери менше ходять, а це основні наші покупці. Багато хто боїться, багато хворіють, є чимало людей, які вже померли. Звичайно, всі боїмося, хвороба серйозна. Бачили наслідки. Я вже щеплений, але багато випадків повторного захворювання, так що все одно є побоювання. Так що засоби захисту, дезінфекція і так далі», – розповідає продавець на ринку Донецька.

У соцмережах ще писали, нібито лікарів масово звільняють через те, що вони буцімто не справляються з роботою. А деякі навіть виїжджали з так званої «ДНР». І ситуація, звісно, від цього кращою не стала.

ОКУПОВАНА ЧАСТИНА ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Що стосується Луганська, то про те, що відбувається там – відомо менше. На початку жовтня журналісти отримали відео з чергою в аптеку, що простягалась на вулиці. Через тиждень нам показали аптеку ще раз. Черги на вулиці не було, але всередині натовп.

У лікарнях черги, а на запитання «Чи можна щепитися?» місцеві отримували відповідь, мовляв, вакцин немає, а коли будуть чергові поставки – невідомо.

Зі слів місцевих, у супермаркетах та громадському транспорті більшість людей у масках.

Проєкту "Донбас. Реалії" вдалося поспілкуватися з людиною, яка докладніше розповіла, що відбувається на окупованій частині Луганської області.

«Ось сусідка захворіла, лягла в лікарню з ковідом, а дочка прийшла, застудилася, каже, мовляв, я просто застудилася, а їй відповідають, що їдь до Луганська і купуй ШВЛ за 80 тисяч рублів (~30 тисяч гривень). Сусідка моєї тітки стояла в черзі на щеплення 4 місяці, ось отримала. Священники в церкві не встигають відспівувати. Люди вмирають, бо райцентр раніше великий був, але зараз живуть люди похилого віку і молодь, яка ще не підросла. Підросла – і вже починають їхати. Комендантська година постійна, тому о пів на десяту все закривається, а після 10-ти катаються тільки карети швидкої допомоги. Є оголошення про те, що ховають в борг і в розстрочку», – розповідає мешканець непідконтрольної частини Луганської області.

КПВВ «СТАНИЦЯ ЛУГАНСЬКА»

Та повернемося до Станиці Луганської. Якщо раніше це КПВВ бойовики «ЛНР» дозволяли людям перетинати раз на місяць, то тепер, як і в сусідній псевдореспубліці «ДНР» – тільки за списками. Останні формує так звана робоча група «МОЗу «ЛНР». Причини для перетину можуть бути такі: лікування, реабілітація, навчання, догляд за родичем або похорони близьких.

З непідконтрольної Луганщини везуть труну для поховання на підконтрольній Україні території
З непідконтрольної Луганщини везуть труну для поховання на підконтрольній Україні території

«Цей запобіжний захід вимушений, він необхідний, це пов'язано передусім з тим, що анамнестичний зв'язок захворювання і зараження коронавірусною інфекцією з відвідуванням України або з контакту з особами, які перетинали найближчим часом кордон з територією України, – це підтверджений факт. Особливо це стосується наших мешканців похилого віку, які безперервно здійснюють міграцію з метою пенсійних виплат», – звучить зі телевізійних екранів підконтрольних бойовикам «ЛНР».

А ось Росія, куди відправляли автобусами людей місяць тому на голосування до Держдуми, як завжди, взагалі непричетна. Але вона тепер знову постає в образі рятівника.

«МНС Росії направила в Донбас автоколону з гуманітарною допомогою. Рано вранці фургони вирушили з Ростовської області. Загалом везуть 270 тонн вантажів медичного призначення», – розповідають у російських теленовинах.

Ті, хто зараз проходить в один або в інший бік на КПВВ в Станиці Луганській, ризикують потім просто не потрапити назад. Але люди йдуть. Адже у кожного є своя вагома причина.

«Я ось іду укол в око робити зі Станиці. Не пропустять, то піду втоплюся, а що мені робити? Тут укол не роблять, а що мені робити?» – каже жінка, що прямує до лікарні на непідконтрольну частину Луганщини.

«У мене луганська прописка. Буду чекати, поки все зміниться, напевно, у мене ж не виходить назад проїхати.

- А з якої причини ви туди?

- За мамою, у мене там мама живе», – розповідає дівчина на КПВВ.

Через нововведені бойовиками обмеження на підконтрольну Україні частину Луганської області йдуть одиниці.

«Наразі пасажиропотік із тимчасово окупованої території зменшився у 10 разів. Якщо порівнювати статистичні дані з 4-тим жовтня, тоді з тимчасово окупованої України до підконтрольної України пройшли 863 особи, потім, вже 11 жовтня, 115-ть осіб, а сьогодні станом на 11-ту годину проїхали 26 осіб з тимчасово окупованої України», – каже речниця Луганського прикордонного загону Тетяна Летошко.

Є люди, які їздили зі Станиці на непідконтрольну територію в лікарню, але через наплив хворих на ковід потрапити туди не вдалося.

«Мені мали операцію робити, але не стали, тому що планові не роблять», – розповідає жінка, яка щойно повернулась з окупованої Луганщини.

ВАКЦИНАЦІЯ У СТАНИЦІ ЛУГАНСЬКІЙ

До того, як бойовики заблокували роботу переходу – багато жителів непідконтрольних територій приходили сюди, в Станицю, щоб вакцинуватися препаратами, які схвалила ВООЗ. І для комфорту людей прямо тут на КПВВ працював мобільний пункт вакцинації. Щоправда, зараз, кажуть у місцевій амбулаторії, бригаді просто немає сенсу виїжджати.

«Ми спеціально отримували вакцину для того, щоб вакцинувати людей з непідконтрольної території. По-перше, їм тоді не треба було проходити тестування на COVID, стояти в чергах, особливо, якщо це безкоштовне тестування, тому мали попит. У нас було 100-120 осіб щодня тут у лікарні, був великий натовп», – розповідає Світлана Семененко, головна лікарка первинної медико-санітарної допомоги Станично-Луганської територіальної громади.

У центрі масової вакцинації та сама історія. Ще два тижні тому тут були черги. Медики якраз перебувають у Станиці Луганській біля райради й Ощадбанку, куди приїжджали за пенсією з окупованих територій. Але зараз тут майже порожньо.

«Приходять, але зараз небагато. Ось сьогодні було десь п’ятеро людей», – каже Любов Ющенко, медсестра мобільної бригади в центрі масової вакцинації.

До речі, коли знімальна група проєкту "Донбас. Реалії" знімала кабінет вакцинації в амбулаторії – там теж були люди, які живуть в окупації. Деякі ввічливо попросили не знімати їх обличчя, а дехто просто обходив камеру стороною.

Лікарка розповідає, зараз часто дзвонять з непідконтрольної Луганщини з питанням, а що робити тим, хто встиг щепитися першою дозою, але не може приїхати й отримати другу? Адже для так званого «МОЗ «ЛНР» друга доза щеплення – не привід видати дозвіл на виїзд.

«Я не можу відповісти на це питання – як їм бути. Люди дзвонять, цікавляться, як їм зробити, але я не знаю, коли буде відкрито і коли вони зможуть прийти сюди. Взагалі, 21 день, їм належало прийти та зробити щеплення повторно. Тому вони підраховували. Вони раз на місяць могли виходити, підраховували так, що якщо в середині липня, то на наступний місяць на початку серпня вони приходили, а як буде зараз – мені складно відповісти на ці запитання. Взагалі таких моментів не було. У нас, напевно, така особливість у Станиці Луганській. Я не можу ні у кого запитати, бо ні в Харківський, ні в інших областях – у них таких немає нюансів», – продовжує Світлана Семененко, головна лікарка первинної медико-санітарної допомоги Станично-Луганської територіальної громади.

«Ми фактично готові були б розглянути такий варіант, щоб навіть передати цю вакцинацію на місця. Ну, скажімо, домовитися з міжнародними організаціями, з якими ми працюємо, спробувати принаймні порушити це питання. Але основний ризик полягає в тому, що навіть у тому разі, якщо якимось чином буде отримана така домовленість – ми не будемо впевнені, що ці вакцини потраплять саме до наших громадян, які проходили першу вакцинацію. Плюс – це списки, ми не можемо гарантувати, що щодо цих людей не будуть вжиті якісь негативні заходи у разі того, що будуть дізнаватись, що вони проходили вакцинацію у нас, а не «Супутником», – додає заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук.

Майже щодня, за нібито офіційними даними бойовиків у «ЛДНР», понад тисяча нових хворих і сотні смертей. Безумовно, відстежити справжню статистику – неможливо.

«Навіть цифри, які ми час від часу отримуємо для службового користування – вони, мені здається, є максимально віддаленими від реальних ситуацій, які є на місцях. Бо коли ми спілкуємося з людьми, які залишилися там, то фактично все максимально кричуще. Неможливо відстежувати, тому що будь-яка цифра, яка називається окупаційною владою Донеччини й Луганщини – вона є абсолютним припущенням, вона свідомо замовчується», – продовжує Інна Драганчук.

А що ж роблять бойовики, щоб хоч якось поліпшити ситуацію? Перекривають КПВВ, а відповідно, і доступ до щеплень, звільняють із лікарень лікарів, які нібито не справляються з роботою, та організовують мітинги під офісами ОБСЄ, куди натовпами зганяють людей в розпал чергової хвилі захворюваності.

окупація луганщина пандемія коронавірус донеччина

Знак гривні
Знак гривні