Руйнування довкілля, особливо знеліснення, призводить до пандемій. Як саме?

Конкретно в Україні знеліснення, або дефорестація як така, рідко трапляється. Дефорестація — це не просто вирубка лісів, як у нас (адже ліси згодом відновлюються), а повне викорінення лісів та заміна їх полями.

20211023_BLP504.jpg

Зростає кількість доказів зв'язку між руйнівними практиками щодо довкілля та постанням нових хвороб. До кінця не зрозуміло, як саме вони пов'язані, як це показує й намагання встановити походження Covid-19. Вірус міг перейти від кажанів на людей через вид-посередник. Чому зміни в екосистемах пов'язані з поширенням хвороб і що саме збільшує ризик спалахів?

Пояснює The Economist:

Між 1940 та 2004 роками з'явилося понад 330 нових хвороб — і дві третини з них передалися до людей від тварин, як-от ВІЛ/СНІД і, найпевніше, Covid-19.

70% із цих хвороб прийшли від диких тварин, а не одомашнених.

І хоча в передачі хвороб відіграє роль багато чинників, як-от зростання населення, міграція людей та зміни клімату — науковці дедалі більше звертають увагу на те, як зміна довкілля, землі, сприяє переданню патогену від людей до тварин.

У березні цього року було оприлюднене дослідження університету Монпельє та Єкс-ан-Прованського — Марсельського університету (Франція). У ньому показано зв'язок між дефорестацією (заміною лісів полями тощо) в 1990–2016 роках і зростанням кількості епідемій.

Зменшення кількості лісового покриву з 31.6% до 30.7% та розселення людей поблизу до колишніх заліснених ділянок призвело до зростання кількості хвороб. Особливо це стосується тих недуг, які походять із тропічних регіонів з найбільшим біорозмаїттям.

Це пов'язано з тим, що люди внаслідок знеліснення значно більше стикаються з дикими тваринами, які втрачають місце свого існування й вимушено контактують із людьми поряд.

Докладніше англійською

медицина природа пандемія екологія

Знак гривні
Знак гривні