Зеленський та Шефір сприяли спробам вивести активи з банку Курченка

Зеленський тримав на депозиті у «Брокбізнесбанку» більше ніж 300 тисяч доларів, Шефір – понад 400 тисяч доларів.

Компанії-боржники «Брокбізнесбанку» під час його ліквідації підписували з Володимиром Зеленським і Сергієм Шефіром угоди, намагаючись вивести з-під застави майно на мільйони гривень. Зеленський та Шефір таким чином намагалися забрати з банку свої депозити в обхід визначеної законом черги. Вищий господарський суд визнав, що ці угоди не відповідали законодавству.

Про це у розслідуванні «Зеленський, Шефір і банк Курченка» повідомляють журналісти програми «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший), які проаналізували судові рішення з відкритого Державного реєстру судових рішень.

Йдеться про період до того, як Зеленський став президентом України, а Шефір – його першим помічником. Зеленський тримав на депозиті у «Брокбізнесбанку» більше ніж 300 тисяч доларів, Шефір – понад 400 тисяч доларів.

За даними «Схем», у 2014 році, після введення в «Брокбізнесбанк» тимчасової адміністрації та після оголошення про ліквідацію банку, Володимир Зеленський та Сергій Шефір підписали низку угод із компаніями, що мали кредити у банку – про відступлення права вимоги за своїми депозитами.

Для компаній це була спроба не повертати банку борги та вивести з-під застави активи.

А Шефір і Зеленський таким чином намагалися отримати не лише гарантовані державою 200 тисяч гривень, а й повернути собі більшу суму в обхід визначеної законом черги, за якою Фонд гарантування вкладів має повертати гроші.

Детальніше в текстовому вигляді

зеленський корупція банки

Знак гривні
Знак гривні