У Сєвєродонецьку відбувся перший військовий парад

У Сєвєродонецьку на Луганщині відбулися урочисті заходи з нагоди Дня захисників і захисниць України та Дня Українського козацтва. Зокрема, захисники та захисниці Луганщини взяли участь у першому в місті військовому параді.

Про це повідомляє пресслужба Луганської облдержадміністрації у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Російська збройна агресія проти України згуртувала нас, а після подій 2014 року ми зрозуміли, хто насправді наші захисники. Ви – янголи-охоронці кожної української родини! Я вірю в кожного героя, який зараз тут перебуває, на площі у Сєвєродонецьку, і саме зараз несе службу на передовій. Я буду постійно вірити у нашу перемогу”, - сказав голова ОДА – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

всі фото Олексія Ковальова, Укрінформ
всі фото Олексія Ковальова, Укрінформ

Командир ОТУ “Північ” полковник Дмитро Красильников наголосив, що захист рідної землі - це почесна і відповідальна місія. "Можна захищати свою землю із зброєю в руках, а можна і гідно працюючи на підприємствах, виборюючи медалі на Олімпіадах, творячи мистецтво та інше”, - зазначив він.

Захисникам і захисницям Луганщини вручили знаки пошани “Захиснику Луганщини”, почесні грамоти та листи подяки облдержадміністрації. А після церемонії нагородження розпочалося урочисте проходження складових сил безпеки та оборони і демонстрація військової техніки та озброєння.

Відкрила парад у Сєвєродонецьку 10-та окрема гірсько-штурмова бригада “Едельвейс”, яка за час виконання бойових завдань повернула під повний контроль української влади Новоолександрівку та Катеринівку.

Гвардійським проспектом також промарширували 79-та окрема десантно-штурмова бригада, 24-та окрема механізована бригада імені короля Данила, зведений підрозділ 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка, 1-ша окрема танкова Сіверська бригада Сухопутних військ ЗСУ, 38-ий зенітний ракетний полк імені генерал-хорунжого Юрія Тютюнника Сухопутних військ ЗСУ, 3-ій прикордонний загін імені Героя України полковника Євгенія Пікуса та інші військові підрозділи.

На параді крокував і зведений розрахунок жінок-військовослужбовців оперативно-тактичного угруповання “Північ”.

Участь у параді взяли також представники поліції, ДСНС, ветерани АТО/ООС, бійці добровольчих батальйонів.

Під час параду була продемонстрована техніка ЗСУ, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Нацполіції та Державної служби з надзвичайних ситуацій. Зокрема, глядачі побачили підрозділ, призначений для швидкого виведення поранених із зони ураження – санітарні автомобілі Toyota Land Cruiser, легковий бронеавтомобіль "Богдан-2351", броньовані автомобілі “Новатор” з протитанковими ракетними комплексами “Стугна-П”; бронетранспортери БТР-80; бронетранспортер БТР-70; броньовану розвідувально-дозорну машину БРДМ-2; бойовий броньований автомобіль КрАЗ "Кугуар"; спеціальний броньований автомобіль “Варта”; пожежні автоцистерни; аварійно-рятувальні автомобілі тощо.

історія луганщина армія

Знак гривні
Знак гривні