Ze End команди. Разумкова звільнили через недостатню лояльність?

Верховна Рада 7 жовтня ухвалила рішення про відставку Дмитра Разумкова з посади голови парламенту. За це рішення проголосували 284 народні депутати, переважно з владної фракції «Слуга народу» (215 голосів «за»).

Колаж Радіо Свобода
Колаж Радіо Свобода

Як відомо, 5 жовтня Верховна Рада проголосувала за відсторонення Дмитра Разумкова від ведення засідань протягом двох пленарних днів. Вже тоді передбачалося, що далі може бути відставка.

Також відставку спікера підтримали фракції «Батьківщина» (20 голосів), групи «За майбутнє» (19), «Довіра» (18), частина фракції «Голос» (6) та шестеро позафракційних депутатів.

Натомість представники "Євросолідарності" говорили про відставку Разумкова як про "кінець демократії" та "повернення до часів Януковича".

Аналіз того, чому звільнили Разумкова, можна подивитись у (доволі довгому" відео від Радіо Свобода).

Коротко кажучи та спрощуючи, йдеться про відсутність повної лояльності спікера до команди президента.

Відправлений у відставку з посади голови Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що законні підстави для позбавлення його мандата народного депутата відсутні. Про це депутат Разумков сказав на брифінгу в парламенті, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

«Якщо ми говоримо про норми закону, таких підстав і можливостей у фракції «Слуга народу», у партії «Слуга народу» немає. Але, на жаль, сьогодні далеко не все відбувається за законом. Буде виглядати дивно, але будь-які виклики я також можу пройти», – сказав Разумков.

Щодо своїх подальших планів, то, за словами Разумкова, він і раніше казав, що «будуватиме команду». «Сподіваюся, знайдуться такі люди. На пенсію точно не збираюся, буду рухатися вперед. Є ті ціннісні речі, які на сьогодні не виконані», – сказав Разумков.

Прямої відповіді на уточнювальне запитання, чи означає це його намір балотуватися на майбутніх президентських виборах, Разумков не дав.

Голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко публічно відчитав спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, заявивши, що той уже не є членом "Слуги народу" і що до його роботи є безліч запитань.

Корнієнко поставив низку запитань до Разумкова, зокрема, чому законопроєкти одних комітетів потрапляли на засідання швидко, а інших ні; чому 15 місяців не призначався керівника апарату ВР; чому Разумков не підтримав санкції проти контрабандистів, газових олігархів і кримінальних  надрокористувачів на засіданні РНБО; чому для ЗМІ кулуари, які були закриті рік через ковід, раптом відкрили перед його відставкою; чи є ворогом України Віктор Медведчук тощо.

Виступ голови партії "Слуги народу" звучав досить знущально. Він звинуватив Разумкова в тому, що той нібито поставив "власні політичні та життєві амбіції вище командних цілей та домовленостей", "говорив одне, робив щось друге, а мав на меті щось третє – не зовсім зрозуміле і потаємне".  

За словами Корнієнка, партія не дуже розуміє зараз, за що виступає Разумков, яка у нього політична платформа. Він припустив, що озвучені питання допоможуть Разумкову "краще зорієнтуватися у майбутній політичній кар’єрі" і краще зрозуміти, "за що він виступає".   

"Ми не маємо у таких справах, у таких дискусіях заходити в особисті звинувачення. Ми старалися це не робити. Вчора ми побачили, що ви стараєтеся це робити. Тому тут питання, чи зможемо ми після цієї процедури залишитися… скажімо так – не в нормальних стосунках, як по-людськи – а так, щоб не було соромно проходити по залу Верховної Ради. Але хотів би нагадати, що всі ці люди у цій залі вам довіряли два роки, але зараз ми не можемо вам довіряти. Цієї довіри немає", – підсумував Корнієнко.

На посаду нового голови Верховної Ради висунули народних депутатів Руслана Стефанчука, Ярослава Железняка, Яну Зінкевич, Гео Лероса та Олексія Гончаренка.

Стефанчука висунула фракція "Слуга народу". Зеленський вже звільнив його з посади свого представника в Раді.

Железняка висунули обранці від "Голосу".

Лерос і Гончаренко запропонували кандидатури один одного. 

"Європейська солідарність" висунула Зінкевич.

Головуюча віцеспікерка Олена Кондратюк наголосила, що всі фракції й депутати можуть висувати кандидатури, потім їх будуть обговорювати, та буде час подати документи.

зеленський конфлікт разумков

Знак гривні
Знак гривні