Саакашвілі приїхав у Грузію у вентиляційній кабіні. Тамтешня влада каже, що заманила його

Експрезидент Грузії Михайло Саакашвілі повністю відсидить тюремний термін, хоча й вимагає повернення в Україну.

Про це прем'єр-міністр країни Іраклій Гарібашвілі заявив в інтерв'ю телеканалу "Імеді", – передає ЛБ.

"Я заявляю з повною відповідальністю, що Саакашвілі повністю відсидить свій термін. Станом на сьогодні його засуджено до шести років в'язниці. Цей вирок винесено останньою інстанцією", – заявив прем'єр-міністр Грузії.

Гарібашвілі зазначив, що в уряді ніхто не звільнить Саакашвілі, "якщо навіть приїде до нас будь-яка людина планети та попросить". Також він подякував президенту Грузії Саломе Зурабішвілі, яка відмовилася помилувати політика.

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, нібито експрезидент Міхеїл Саакашвілі готував провокації та навіть "ліквідацію декількох опозиційних лідерів".

Глава грузинського уряду також наголосив, що затримання Саакашвілі не стане причиною погіршення відносин між Грузією та Україною.

"У нас сьогодні дуже добрі, братські відносини з Україною. Саакашвілі, тим паче, що він у в'язниці, не стане причиною погіршення наших міждержавних взаємин", – констатував Гарібашвілі.

Саакашвілі, за його словами, усвідомив своє плачевне становище у грузинській в'язниці, "згадав про своє українське громадянство і вимагає повернення в Україну". Прем'єр-міністр пообіцяв, що Саакашвілі повернеться, але тільки через шість років – після "виконання тюремного покарання за вироком грузинського суду".

Саакашвілі затримали в Тбілісі в п'ятницю, 1 жовтня, після того, як колишній президент Грузії приїхав на батьківщину після восьмирічної відсутності. Грузинські правоохоронці затримали політика та доправили до ізолятора. На знак протесту Саакашвілі оголосив себе політичним в’язнем та заявив про початок голодування. 

Вентиляційна кабіна

Міхеїл Саакашвілі перетнув кордон Грузії, сховавшись у вентиляційній кабіні трейлера.

Як повідомляє "Європейська правда", про це, посилаючись на свої джерела, повідомляє грузинське видання CNews.

Видання називає ім'я власника квартири, де було арештовано експрезидента. Раніше прокуратура назвала лише ініціали чоловіка: Е. Ц. За даними CNews, його звати Елгуджа Цомая. Він також і був водієм трейлера, на якому Саакашвілі повернувся на батьківщину.

За даними грузинського видання, трейлер, що перевозив свіжу зелень, перетнув кордон Грузії в Поті. Таким чином, можна зробити припущення, що вантажівка прибула в порт поромом з України. Весь цей шлях Сааакашвілі провів у вентиляційній кабіні машини.

З Поті Цомая на своєму особистому легковому автомобілі доставив Саакашвілі до Батумі. Своєю чергою відео про прибуття до Грузії були зняті Саакашвілі ввечері 30 вересня та викладені в інтернет уже по його прибутті в Тбілісі.

За даними грузинських журналістів, про деталі повернення Саакашвілі не знали навіть його найближчі соратники.

Експрезидент Грузії – громадянин України

Саакашвілі очолював Грузію у 2004–2013 роках. Після поразки на чергових виборах у 2013 році він залишив країну. Після цього проти політика порушили низку кримінальних справ, за деякими з них він був заочно засуджений на тюремні терміни.

У 2015 році він втратив грузинське громадянство і вже майже шість років є громадянином України. Громадянсько Саакашвілі скасовували в часи Порошенка, як незаконно отримане. Його повернув колишньому грузинському лідеру Зеленський.

Президент Володимир Зеленський висловив занепокоєння з приводу арешту Саакашвілі, який в Україні очолює Виконавчий комітет Національної ради реформ.

грузія саакашвілі

Знак гривні
Знак гривні