Відзавтра усі лікарняні листи в Україні стануть електронними

Головна мета – скоротити виплати по листках тимчасової непрацездатності. Значна їхня кількість є фіктивною, вважають в уряді. Електронний облік дозволить зменшити витрати пенсійного фонду на суму від 4 мільярдів гривень.

лікарняний.jpg

Про готовність до повноцінного запуску з 1 жовтня (з червня система працювала у тестовому режимі) повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький. Міністерство охорони здоров’я та Міністерство цифрової трансформації раніше планували повноцінно запустити е-лікарняні з 1 вересня, але старт довелося відкласти на місяць, оскільки деякі медзаклади не встигали адаптуватись до змін.

Якщо на початок осені з 3 тисяч закладів у електронній системі змогли працювати лише 2,2 тисячі то станом на 27 вересня 137 тисяч медичних працівників пройшли онлайн навчання, а 2,9 тис. медзакладів вже оформлюють е-лікарняні. З початку роботи системи створено майже 1 млн медичних висновків про непрацездатність. Лише 100 лікарень поки що не змогли налаштуватись на роботу в нових умовах, але до 1 жовтня є час, щоб під'єднати ці заклади до електронної системи, зазначив Михайло Радуцький.

В уряді вкотре підкреслили, що перехід на електроні лікарняні пришвидшити отримання страхових виплат завдяки автоматизованому обміну даних з ПФУ, а також ефективно боротися з корупцію та зловживаннями. За даними Мінцифри, щороку лікарняні отримують 5,5 млн українців, а виплати за листками непрацездатності становлять понад 18 мільярдів гривень.

Михайло Радуцький:

«На виплату лікарняних Фонд соціального страхування України витрачає величезні кошти. За 8 місяців цього року отримано для виплат листків непрацездатності на суму майже 10 млрд грн. Співробітники Фонду фізично здатні перевірити не більше 10% лікарняних. Тому «індустрія» продажу фіктивних листків в Україні традиційно доволі масштабна»

Як влаштована система е-лікарняних

Кожен документ можна буде перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду. В Мінцифрі раніше уточнювали, що до Пенсійного фонду потрапить лише потрібна для нарахування виплат інформація: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав. Ні фонд, ні роботодавець не будуть знати точний діагноз пацієнта.

медицина диджиталізація здоров'я

Знак гривні
Знак гривні