Росія погрожує заблокувати весь YouTube

І все через блокування пропагандистського Russia Today.

Роскомнадзор звернувся до Google з вимогою розблокувати YouTube-канали Russia Today, в іншому випадку всьому відеохостингу може загрожувати блокування, – передає УП.

У повідомленні Роскомнадзору кажуть, що відомство направило керівництву компанії Google лист "з вимогою в максимально короткі терміни зняти всі обмеження з YouTube-каналів RT DE і Der Fehlende Part, що належать російському ЗМІ Russia Today".

У листі відомства наголошується, що дії адміністрації Google порушують "ключові принципи вільного поширення інформації, безперешкодного доступу до неї та є актом цензури щодо російських ЗМІ".

Роскомнадзор пригрозив, що за російськими законами інтернет-ресурс можуть покарати "повним або частковим" обмеженням доступу, а також штрафом від 1 до 3 млн рублів.

Відомство також поскаржилося, що адміністрація YouTube нібито регулярно вдається до цензури розміщеного в акаунтах російських ЗМІ контенту під формальними приводами. Наприклад, відеохостинг неодноразово накладав обмеження на офіційні акаунти та матеріали російського видання Russia Today.

Подібним чином на ситуацію відреагували і в Кремлі. Як передає "Интерфакс", прессекретар президента РФ Дмітрій Пєсков заявив наступне: "Якщо наші контрольні органи дійдуть висновку, що це дійсно порушення нашого законодавства, то, звісно, не можна і не слід виключати можливість вжиття заходів щодо примусу цієї платформи до виконання наших законів".

Він додав, що в діях YouTube "безумовно, є ознаки того, що порушені закони РФ... І порушені вельми грубо, тому що, звичайно, це пов'язане і з цензурою, і з перешкоджанням поширенню інформації ЗМІ і т.д. і т.п.".

Пєсков також допустив блокування сервісу в Росії.

Блокування за дезу

Раніше YouTube заблокував без права на відновлення акаунти двох німецькомовних проєктів російської пропагандистської RT: RT DE і Der Fehlende Part.

Відеохостинг пояснив, що канали порушили його політику про дезінформацію щодо коронавірусу.

"У YouTube завжди були чіткі вказівки, які визначають, що дозволено на платформі", – цитує агентство Reuters представника медіаплатформи.

Спочатку німецькомовний канал RT DE дістав попередження через завантаження контенту, який порушує політику YouTube про дезінформацію щодо COVID. Це призвело до призупинення прав на розміщення контенту на платформі на тиждень.

Після цього російський мовник намагався використати канал Der Fehlende Part, щоб обійти заборону на завантаження. В результаті обидва канали були заблоковані за порушення умов використання YouTube.

Головний редактор RT Маргарита Симоньян назвала блокування каналів "справжньою медійною війною, оголошеною державою Німеччина державі Росія". Вона сказала, що очікує від російської влади невідкладної заборони в Росії Deutsche Welle і закриття корпунктів ARD та ZDF.

росія дезінфомонітор YouTube інтернет

Знак гривні
Знак гривні