Незрозуміла стрілянина в Білорусі. Вбито КГБіста і програміста

У Мінську під час рейду по квартирах був смертельно поранений співробітник КДБ. Силовики у відповідь відкрили вогонь і застрелили мешканця квартири.

У пресрелізі КДБ повідомляється, що силовики проводили "відпрацювання адрес, в яких могли перебувати особи, причетні до терористичної діяльності". В одній з квартир, як повідомляє КДБ, по них вистрілив чоловік, внаслідок чого співробітник Комітету держбезпеки був смертельно поранений.

"У відповідь вогнем злочинець був знищений. Співробітник від отриманих ран помер", – повідомляє КДБ.

Провладні ЗМІ опублікували відео рейду квартири, в якій сталася подія, але воно викликає багато запитань. Наприклад, його знято з двох камер, і зйомка синхронізована, а також не видно тіла застреленого мешканця квартири.

Про загиблого співробітника КДБ нічого не відомо. На відео його колеги називають його "Димкой" і говорять: "Нірвана" поранений". Міноборони та МНС опублікували співчуття" рідним і близьким, а також колегам і товаришам по службі співробітника КДБ, який загинув при виконанні службового обов'язку ", але ім'я його не називається. У провладних телеграм-каналах про нього пишуть: офіцер.

Пізніше Слідчий комітет Білорусі повідомив, що загиблий співробітник – 1990 року народження, у нього залишилися дружина і малолітня дитина.

Що відомо про Андрія Зельцера

"Єврорадіо" повідомляє, що у квартирі перебував Андрій Зельцер, співробітник EPAM Systems (американська ІТ-компанія, заснована в 1993 році, найбільший світовий виробник програмного забезпечення на замовлення).

За інформацією джерела каналу "Настоящее время", у якого є доступ до паспортних даних громадян Білорусі, Андрію Зельцеру 31 рік, він одружений, його дружина зареєстрована за адресою вул. Якубовського, 29 у Мінську. Сам він зареєстрований в Первомайському районі білоруської столиці.

У Зельцера є син, згідно з даними джерела НВ, він народився у 2012 році.

У 2008 році Андрій Зельцер закінчив Технікум бізнесу і права в Мінську.

Відомо також, що він захоплювався тріатлоном, а у 2020 році брав участь у змаганнях з цього виду спорту в Мінську. На сайті заходу є його фото:

photo_2020-09-09_10-44-31 (1).jpg

У Андрія Зельцера є сторінка у "ВКонтакте", останній раз він заходив туди 28 вересня о 10:56 за мінським часом. У його Telegram останній візит – близько 21:00 за мінським часом.

Андрій Зельцер був учасником телеграм-чату "Координація допомоги в Жодино", але не написав туди жодного повідомлення. В Жодіно містяться в'язниця і СІЗО, в яких утримуються затримані за політичними мотивами. У серпні 2020 року правозахисники та звільнені політв'язні повідомляли, що в ізоляторі Жодіно, як і в ЦІП на Окрестіна, до затриманих застосовували тортури.

"Наша Ніва" поговорила з тещею Андрія Зельцера, і та розповіла, що її дочка, дружина Андрія, перебуває в ізоляторі на Окрестіна. Про подію батьки дівчини дізналися, коли їм зателефонували з гімназії та попросили забрати онука. Пізніше в СК повідомили, що 40-річна дружина Зельцера "проводила відеозйомку" і "сприяла вчиненню злочину". Вона затримана за підозрою в співучасті у вбивстві співробітника КДБ.

Більше на Настоящем времени (російською)

Знак гривні
Знак гривні