Берлінці на референдумі виступили за викуп квартир у корпоративних власників

Це хочуть зробити, щоб зупинити зростання орендної плати в місті – однак рішення референдуму не є обов'язковим.

"Житло для всіх". Фото: REUTERS/Christian Mang
"Житло для всіх". Фото: REUTERS/Christian Mang

Жителі Берліна на референдумі підтримали пропозицію ініціативної групи викупити близько 240 тис. квартир у корпоративних власників. Це планується зробити, щоб зупинити зростання орендної плати в місті, пише Хмарочос із посиланням на Reuters. Але рішення не є обов’язковим для місцевої влади.

Експропріацію підтримали 56,4% виборців, проти неї виступили 39%.

Суспільне невдоволення в Берліні щодо прав орендарів та доступного житла активно зростає. Група, яка ініціювала референдум (Deutsche Wohnen & Co enteignen), оголосила про перемогу і закликала міський сенат розробити закон про експропріацію і соціалізацію великих власників житла.

Активісти прагнуть скористатися статтею 15 конституції Німеччини, яка дозволяє державі викуповувати приватні підприємства для суспільного блага.

Учасники кампанії сподіваються, що місто візьме під свій контроль близько 240 тис. квартир. Згідно з прогнозами, компенсаційні витрати становитимуть від 29 до 36 мільярдів євро. Ініціативна група з експропріації розрахувала витрати в діапазоні 7,3 – 13,7 млрд євро. Планується запропонувати орендодавцям облігації, які потім погасяться протягом 40 років з доходу від оренди, пише DW.

Тепер ініціатори референдуму закличуть сенат Берліна ініціювати заходи, необхідні для цієї процедури, а також розробити профільний закон. Позиція цього органу залежить від його нового політичного складу. Соціал-демократична партія Німеччини, Християнсько-демократичний союз, Вільна демократична партія і правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» виступають проти можливої експропріації, Ліва партія підтримує цю процедуру, а партія «Зелені» вважає подібний крок «останнім засобом».

Берлін – місто орендарів.

З двох мільйонів квартир 1,6 млн жителі міста орендують. Лише 15% берлінців живуть у квартирах чи будинках, які мають у своїй власності.

Зараз міська влада володіє близько 300 тис. квартир, решту здають приватні орендодавці та кооперативи. Останні володіють ще 200 тис. помешкань.

суспільство житло німеччина

Знак гривні
Знак гривні