«Хтось припустився критичної помилки»: розслідувач Bellingcat про зрив затримання "вагнерівців"

Головний розслідувач міжнародної групи Bellingcat Христо Грозєв заявив, що зрив операції із затримання "вагнерівців" міг бути наслідком "легітимних, але помилкових" дій.

Про це повідомляє Еспресо із посиланням на інтерв'ю Грозєва для НВ.

"Злив операції – це оціночний опис. Тут можуть бути легітимні, але помилкові дії. У найбільш невинному варіанті, можливо, адміністрація президента вирішила, що плюсів від цього уповільнення (відтермінування завершального етапу – ред.) більше, ніж мінусів і ризиків. Нам здається це нелогічним і помилковим рішенням, але в той момент, можливо, комусь здавалося правильним. Тому не можна говорити обов'язково про те, що хтось злив цю операцію, радше – припустився тактичної та стратегічної помилки, але вона критична", – сказав Грозєв.

При цьому найбільшою помилкою української влади Грозєв назвав намагання заперечувати існування операції, а у подальшому – применшувати її значення.

"Для мене найбільша помилка – напівзірвану операцію не перетворили на величезний плюс для України. Називаючи операцію операцією; публікуючи відразу всі дзвінки; тисячі хвилин слів зізнань найманців – це дало б доказову базу багатьом судовим справам, які зараз тривають, зокрема в Гаазі та Страсбурзі. Для мене найважливіше було б показати, наскільки принизливою ця операція була для російських спецслужб, тому що все це пройшло повз них, вони нічого не зрозуміли", – сказав Грозєв.

Розслідувач пояснив, що влада України могла представити операцію як власний успіх навіть без виконання фінальної частини – затримання злочинців.

"Провалилася – це вже оцінка, яку дали після того, як почалося заперечення операції. Але це вже оцінка, що склалася в суспільстві. А можна було не називати її проваленою, а сказати: "Ми не довели її до кінця, але зібрали достатньо доказів, відомостей, що принижують російську сторону та їхні спецслужби, і ми їх викладаємо в публічний простір". Якби зробили так, на мою особисту думку, то це було б успіхом", – сказав Грозєв.

Розслідувач також підтвердив, що ніхто з представників української влади так і не поспілкувався з командою розслідувачів Bellingcat.

"Досі ми не отримали офіційної відповіді, але ми після кількох спроб перестали намагатися. Коли закінчимо документальний фільм, ми ще раз в останню хвилину звернемося по коментар", – сказав Грозєв.

вагнер bellingcat спецслужби

Знак гривні
Знак гривні