«Хтось припустився критичної помилки»: розслідувач Bellingcat про зрив затримання "вагнерівців"

Головний розслідувач міжнародної групи Bellingcat Христо Грозєв заявив, що зрив операції із затримання "вагнерівців" міг бути наслідком "легітимних, але помилкових" дій.

186877_Bellingcat_960x380_0.png

Про це повідомляє Еспресо із посиланням на інтерв'ю Грозєва для НВ.

"Злив операції – це оціночний опис. Тут можуть бути легітимні, але помилкові дії. У найбільш невинному варіанті, можливо, адміністрація президента вирішила, що плюсів від цього уповільнення (відтермінування завершального етапу – ред.) більше, ніж мінусів і ризиків. Нам здається це нелогічним і помилковим рішенням, але в той момент, можливо, комусь здавалося правильним. Тому не можна говорити обов'язково про те, що хтось злив цю операцію, радше – припустився тактичної та стратегічної помилки, але вона критична", – сказав Грозєв.

При цьому найбільшою помилкою української влади Грозєв назвав намагання заперечувати існування операції, а у подальшому – применшувати її значення.

"Для мене найбільша помилка – напівзірвану операцію не перетворили на величезний плюс для України. Називаючи операцію операцією; публікуючи відразу всі дзвінки; тисячі хвилин слів зізнань найманців – це дало б доказову базу багатьом судовим справам, які зараз тривають, зокрема в Гаазі та Страсбурзі. Для мене найважливіше було б показати, наскільки принизливою ця операція була для російських спецслужб, тому що все це пройшло повз них, вони нічого не зрозуміли", – сказав Грозєв.

Розслідувач пояснив, що влада України могла представити операцію як власний успіх навіть без виконання фінальної частини – затримання злочинців.

"Провалилася – це вже оцінка, яку дали після того, як почалося заперечення операції. Але це вже оцінка, що склалася в суспільстві. А можна було не називати її проваленою, а сказати: "Ми не довели її до кінця, але зібрали достатньо доказів, відомостей, що принижують російську сторону та їхні спецслужби, і ми їх викладаємо в публічний простір". Якби зробили так, на мою особисту думку, то це було б успіхом", – сказав Грозєв.

Розслідувач також підтвердив, що ніхто з представників української влади так і не поспілкувався з командою розслідувачів Bellingcat.

"Досі ми не отримали офіційної відповіді, але ми після кількох спроб перестали намагатися. Коли закінчимо документальний фільм, ми ще раз в останню хвилину звернемося по коментар", – сказав Грозєв.

вагнер bellingcat спецслужби

Знак гривні
Знак гривні