Утопія чи антиутопія? Apple розробляє систему ранньої діагностики депресії, тривоги, когнітивних розладів за допомогою смартфона

Компанія Apple працює над технологіями, що дозволяють рано діагностувати депресію і когнітивні порушення, наприклад, при хворобі Альцгеймера, за допомогою датчиків, вбудованих в айфони

Victoria Song/Gizmodo
Victoria Song/Gizmodo

Про це пише видання The Wall Street Journal (WSJ), посилаючись на слова анонімних джерел і документи, – передає Радіо Свобода.

Розробники прагнуть створити алгоритми, які зможуть виявляти депресію і когнітивні порушення, аналізуючи дані датчиків у пристроях Apple, в тому числі дані про фізичну активність, режим сну, манеру набору тексту.

Проєкт Apple із визначення депресії, стресу і тривоги називається Seabreeze, компанія працює над ним разом із Каліфорнійським університетом у Лос-Анджелесі. Проєкт з діагностики когнітивних порушень отримав кодову назву Pi, над ним також працює фармацевтична компанія Biogen.

Джерела WSJ кажуть, що, якщо раніше програми, що аналізують стан здоров’я, стосувалися насамперед «розумних годинників» Apple, то нові розробки будуть орієнтовані на айфони. В Apple розраховують, що алгоритми працюватимуть на пристроях користувачів і не стануть відправляти дані на сервери компанії.

За даними видання, в Apple також є спільний проєкт з Університетом Дюка, в межах якого планується створити алгоритм, який допомагає виявити розлади аутичного спектра у дітей. Згідно з документами, передбачається, що камера айфона, зокрема, спостерігатиме, як маленькі діти зосереджуються і як часто вони розгойдуються взад-вперед.

Дослідницькі проєкти перебувають на початковій стадії і можуть ніколи не перетворитися на повноцінні інструменти, додають джерела видання.

Представники Apple, Biogen і Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі відмовилися від коментарів.

медицина технології майбутнє краса

Знак гривні
Знак гривні