Facebook створював списки «обраних», яким дозволяв порушувати правила соцмережі

Компанія Facebook запевняє, що на усіх її користувачів розповсюджується однакові правила соцмережі незалежно від статусу людини. Однак, як з'ясували журналісти, у соцмережі могли діяти «білі списки» для людей, яким надавалися преференції.

Персонажі зі списку обраних включали навіть одного пса, якому можна було обгавкувати інших безкарно. Колаж WSJ
Персонажі зі списку обраних включали навіть одного пса, якому можна було обгавкувати інших безкарно. Колаж WSJ

Про це йдеться у розслідуванні The Wall Street Journal, – перекладає Громадське.

Видання, посилаючись на документи компанії, зазначає, що Facebook створила систему, яка звільняла обраних користувачів від деяких правил.

Дописи цих людей перевіряла програма XCheck, або ж «перехресна перевірка». Спочатку її створили задля контролю дій, вжитих щодо акаунтів відомих людей, як-от знаменитості, політики, журналісти тощо.

Нині ж, як заявляє The Wall Street Journal, ця система захищає VIP-користувачів від контролю за дотриманням правил соцмережі.

Ця програма нібито не блокувала заборонений на платформі контент автоматично, а натомість давала людям з «білого списку» час на її виправлення.

Так, наприклад, у 2019 році бразильський футболіст Неймар опублікував оголені фото дівчини, яка звинуватила його у зґвалтуванні. Як пише видання, мільйони людей встигли побачити фото, перш ніж їх видалили.

Окрім того, акаунти з «білого списку» нібито публікували твердження, що вакцини проти коронавірусу є смертельними, звинувачували Гілларі Клінтон у зв'язках з таємною організацією педофілів чи стверджували, що колишній президент США Дональд Трамп називав «тваринами» біженців.

За даними видання, станом на 2020 рік XCheck охоплював щонайменше 5,8 млн користувачів, а Facebook нібито ввів в оману громадськість та власну наглядову раду, яка має забезпечувати дотримання правил.

інтернет технології Facebook скандал соцмережі

Знак гривні
Знак гривні