Мігранти як зброя. Лукашенко криміналізує Білорусь

Режим Лукашенка сотнями доставляє мігрантів з Іраку, Афганістану та інших країн до кордонів Євросоюзу. У 2015 році таку форму гібридної агресії проти країн Північної Європи – Норвегії та Фінляндії – застосовувала Росія. Важко уявити, що Лукашенко свідомо йде на погіршення ситуації, максимально підвищуючи ставки в стосунках із Заходом, без схвалення з Москви. Його єдина стратегія тепер – виторгувати у Кремля підтримку в обмін на суверенітет Білорусі. Оригінал статті тут. Марія Авдєєва, Європейська експертна асоціація, експерт iSANS

1.jpg

Білоріські силовики виштовхують мігрантів до кордону з ЄС

Створена режимом Лукашенка міграційна криза стає ще одним інструментом гібридної війни Росії проти західних демократій. Дестабілізація східних кордонів, створення напруженості всередині держав-членів і між ними відповідають російській стратегії, спрямованій на ослаблення ЄС і НАТО.

Трафік нелегальних мігрантів до Білорусі організований з розмахом – спеціальні рейси, гарантії, допомога прикордонників. Режим з явним задоволенням демонструє нові можливості для гібридних атак і готовність у будь-який момент спровокувати збройний конфлікт на кордоні.

Білоруські силовики не заважають, а навпаки створюють умови для того, щоб нелегальні мігранти безперешкодно перетинали кордон. Мігрантів довозять до кордону на транспорті, схожому на машини білоруських прикордонників, а люди зі щитами та в спецодязі виштовхують мігрантів з боку Білорусі до Литви.

Фактично режим Лукашенка використовує кримінальні схеми як інструмент політичного шантажу. Це перетворює Білорусь на державу-злочинця, а силовиків і держапарат – на співучасників.

Для Литви, Латвії та Польщі шантаж мігрантами став справжнім випробуванням. Вони оголосили про введення надзвичайного стану через зростаючий наплив мігрантів і почали будівництво огорожі з колючого дроту на кордонах з Білоруссю.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак прямо звинуватив Мінськ і Москву: «Проблема на польсько-білоруському кордоні – це брудна гра Лукашенка і Кремля». Заступник глави МЗС Польщі Марчін Пшідач назвав міграційну кризу «політичною операцією» Лукашенка. Вільнюс заявив, що Білорусь хоче використовувати нелегальних мігрантів як заручників.

Однак спроби країн Балтії та Польщі захиститися від міграційної хвилі з боку Білорусі стали приводом для нових пропагандистських атак.

Кремль підтримує Лукашенка інформаційно, на рівні заяв чиновників і супроводжуючи медійно через широку мережу каналів інформаційного впливу в країнах Європи.

Мінськ і Москва синхронно звинувачують Захід у провокуванні кризових ситуацій біля білоруських кордонів, у негуманному ставленні до мігрантів і небажанні вирішувати власні міграційні проблеми.

Вони також прагнуть внести розкол в єдину позицію ЄС щодо білоруського режиму, звинувачуючи Польщу і Литву в бажанні отримати додаткове фінансування від ЄС.

Ретранслятор позиції Кремля Russia Today пише, що «створюючи інформаційний шум навколо міграційних проблем і звинувачуючи в кризі Росію і Білорусію, Варшава хоче домогтися від ЄС додаткового фінансування та інших преференцій».

Кремлівська пропаганда намагається перекласти на ЄС відповідальність за спровоковану Москвою і Мінськом хвилю нелегальних мігрантів.

Російські та білоруські державні медіа просувають ідею про необхідність налагодження діалогу Брюсселя з Мінськом, посилаючись на нібито хибну політику ЄС щодо Білорусі.

Russia Today: «Експерти вважають, що нинішня ситуація стала наслідком необдуманої політики Литви та ЄС щодо республіки в цілому. Тому, вважають вони, тепер Брюсселю потрібно або налагоджувати діалог з Мінськом, або закривати свої кордони».

Червоною ниткою інформаційних кампаній проходить теза про те, що ЄС нібито відмовляється від проведення переговорів, спрямованих на вирішення міграційної кризи, які пропонує Білорусь. Заяву зі звинуваченнями на адресу Євросоюзу глави МЗС Білорусі Макея розтиражували Sputnik.by, Belta.by, Комерсант, ТАСС та інші білоруські й російські ЗМІ.

МЗС РФ у свою чергу демонструє удаване здивування: «Чесно кажучи, дуже сильно ми були здивовані тому, що Мінськ звинувачують в тому, що він послідовно створює і заохочує нелегальну міграцію до країн ЄС з Близького Сходу й Півночі Африки», говорить уповноважений МЗС РФ з питань прав людини Григорій Лук’янцев.

Ще одним методом, до якого часто вдається кремлівська та лукашенківська пропаганда, стало звинувачення Заходу в політиці «подвійних стандартів». Не припиняються й спроби звинуватити Литву в антигуманних діях щодо біженців.

Звідси недалеко й до звинувачення в нацизмі. Лукашенко вже називав нацистами Литву та наказував вкотре закрити «кожен метр» білоруського кордону. А кремлівські ЗМІ широко розповсюдили заяву секретаря Радбезу Білорусі Олександра Вольфовича, наприклад, під такими заголовками: «Так чинили тільки фашисти: у Мінську засудили Литву на тлі ЧП з мігрантом».

Криза в Афганістані лише загострила проблему веапонізації мігрантів. Тепер Лукашенко може скеровувати потоки біженців з Афганістану під виглядом допомоги афганському народу, адже кому як не Росії та Білорусі потрібно «думати про те, як зробити так, щоб афганцям було добре».

«Ви бачите, скільки афганців зараз пішло через територію Білорусі до Польщі, Литви. Поляки вже запропонували оголосити надзвичайний стан у прикордонних районах. Господь з ними, нехай оголошують. Що хотіли, те вони отримали», – заявив він журналістам.

Постійна напруга на кордоні має й ще один можливий наслідок – висока напруга може призвести до раптового інциденту і, як наслідок, випадкової або спланованої збройної ескалації. Спільні військові навчання Білорусі та РФ «Захід 2021», які стартують вже в цьому місяці, будуть створювати додаткові загрози для сусідів Білорусі.

З огляду на ситуацію в Афганістані, ще одним напрямком гібридних атак по Євросоюзу з боку режиму Лукашенка може стати збільшення наркотрафіку через територію Білорусі до Європи. Створення додаткової точки напруги між ЄС і Білоруссю вигідне перш за все Кремлю. Так Москва ще більше посилює залежність Лукашенка від своєї підтримки й отримує додаткові важелі впливу на ЄС.

росія мігранти білорусь єс

Знак гривні
Знак гривні