Дослідження. Російські тролі коментують західні ЗМІ – а потім російська пропаганда видає це за «думку громадськості» на Заході

Дослідники виявили, що проросійські тролі атакували сайти західних медіа: вони залишали коментарі, які повторювали російську пропаганду. Потім російські ЗМІ представляли ці коментарі як думку іноземної громадськості.

Про це повідомляє пресслужба Кардіффського університету, — перекладає Громадське.

Команда університету знайшла докази того, що російські тролі атакували сайти 32 західних медіа у 16 країнах світу. Так, тролі залишали коментарі на сайтах The Daily Mail, Daily Express та The Times у Великій Британії; America's Fox News і Washington Post — у США; Le Figaro — у Франції; Der Spiegel та Die Welt — у Німеччині; La Stampa — в Італії.

Команда виявила 242 матеріали, які стосувалися Росії та під якими залишили проросійська або антизахідні заяви. Потім ці коментарі використовувала для своїх матеріалів низка російських ЗМІ, які, як кажуть дослідники, раніше поширювали дезінформацію та пропаганду, а також співпрацювали з російськими спецслужбами.

Роботу російських тролів викрили на початку цього року. Проте експерти вважають, що такі атаки на західні медіа розпочалися з 2018 року й останнім часом зосередились на матеріалах про виведення західних військ з Афганістану.

Експерти наводять приклад про новину про захоплення Афганістану «Талібаном» на сайті Mail Online. Під публікацією залишили 2500 коментарів, частина з них — від проросійських тролів. Іноді користувачі писали, що коментарі залишаються проросійські тролі, але ті жодним чином не реагували.

Російське видання «РИА», вибравши деякі коментарі, опублікувала матеріал із заголовком: «Британці порівняли прихід "Талібану" до влади з кінцем західної цивілізації». Матеріали на основі коментарів тролів поширювали не лише у Росії, а, наприклад, у Болгарії, зокрема через Telegram.

Один з експертів, професор Мартін Іннес назвав операцію з проросійськими тролями «витонченою», оскільки організатори операції використовують той факт, що сайти медіа мають менший захист від атак, ніж соцмережі.

Наприклад, на сайтах можна створювати декілька фейкових акаунтів або змінювати ім'я кілька разів. Експерти помітили обліковий запис, який щонайменше 549 разів змінював ім'я з моменту створення у червні 2020 року.

Крім того, деякі сайти медіа дозволяють голосувати за коментарі. За словами дослідників, що проросійські коментарі отримували велику кількість голосів підтримки.

тролі змі пропаганда росія

Знак гривні
Знак гривні