Окупанти затримали й катували заступника голови Меджлісу

Затриманого окупантами заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла цілий день утримували в наручниках і з мішком на голові.

Затриманому 4 вересня в Криму першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялову висунули підозру за ч. 1 статті 281 "Диверсія" КК РФ, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років.

"Крім Нарімана Джелялова, як випливає з відомостей, що надходять з Криму, підозри за статтею 281 "Диверсія" УК РФ також пред'явлені двоюрідним братам Ахтемову Азізу і Ахтемову Асану.

Відомо, що Наріман Джелялов відкинув висунуті йому російськими окупантами сфабриковані й вигадані підозри в нібито скоєнні ним злочину і відмовився сьогодні брати участь в будь-яких слідчих заходах".

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров додав, що в понеділок, 6 вересня, у Сімферополі відбудуться "суди" щодо визначення запобіжного заходу Наріману Джелялову, а також іншим затриманим 3–4 вересня кримським татарам: Азізу Ахтемову, Асану Ахтемову, Ельдару Одаманову, Шевкету Усеїнову.

Водночас біля будівлі посольства Росії в Києві в неділю пройшла акція на підтримку кримських татар, затриманих у Криму 3–4 вересня.

Як повідомляє "Крим.Реалії", на акції були присутні приблизно 70 осіб. Активісти тримали плакати, зокрема, зі зверненнями до міжнародної спільноти з вимогами реакції на затримання на півострові.

Під час акції Чубаров повідомив, що адвокатам у неділю вдалося потрапити до двох із п'ятьох раніше затриманих кримських татар: Нарімана Джеляла та Ельдара Одаманова. До Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеїнова незалежні адвокати досі не були допущені.

За повідомленням адвоката, затриманий вчора вранці і вивезений в невідомому напрямку ФСБ-шниками перший заступник Голови...

Posted by Рефат Чубаров on Sunday, September 5, 2021

Що сталося

За звичним сценарієм фальсифікації справ російським окупантом, 23 серпня, саме в день проведення Інавгураційного саміту "Кримської платформи" начебто в Криму відбулося механічне пошкодження газопроводу в районі села Перевальне Сімферопольського району (він забезпечував подачу газу чомусь саме до військової частини в Перевальному).

"Причетних" чомусь знайшли саме після повернення Нарімана Джелялова з Києва, де він брав участь в Інавгураційному саміті "Кримської платформи". За сфабрикованими обвинуваченнями він виявився диверсантом та пособником злочину, а двоюрідні брати Ахтемови – диверсантами-виконавцями злочину. За цими обвинуваченнями передбачається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років".

Протягом п'ятниці та суботи на захопленому Росією півострові російські силовики викрали першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова і ще чотирьох кримських татар – Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова.

Протестуючи проти незаконних обшуків та затримань, родичі та небайдужі співгромадяни вийшли до будівлі ФСБ у Сімферополі. Як повідомлялося, окупанти схопили понад 50 протестувальників – кримських татар. Їх заштовхали в автобуси, застосовуючи грубу силу, б’ючи по нирках, та відвезли до різних відділень "поліції" в тимчасово окупованому Криму. Пізніше більшість із них відпустили.

репресії анексія татари окупація крим джелял

Знак гривні
Знак гривні