Польща може оголосити надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю через "війну мігрантами"

Раніше ми вже писали, що те саме Білорусь робить із Литвою: звозить мігрантів із третіх країн на кордон.

Тактика Путіна з дестабілізації: кидати нелегалів на кордоні Білорусі та ЄС

Уряд Польщі офіційно звернувся до президента Анджея Дуди з проханням оголосити надзвичайний стан на деяких ділянках кордону з Білоруссю через наплив мігрантів, - передає Радіо Свобода.

Гібридна агресія

«Ми повинні зупинити ці агресивні гібридні дії, які здійснюються за сценарієм, написаним у Мінську, та руками покровителів Лукашенко», – заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 31 серпня.

Очікується, що Дуда схвалить запровадження надзвичайного стану у деяких частинах Підляського та Люблінського воєводств терміном на 30 днів.

Міністр внутрішніх справ Маріуш Камінський, виступаючи разом з Моравецьким, сказав, що надзвичайний стан мало вплине на місцеве населення, але накладе обмеження щодо сторонніх в межах 3-кілометрової смуги поряд з кордоном.

Минулого тижня Польща почала будівництво загородження з колючого дроту, щоб обмежити потік мігрантів з білоруської території, більшість з яких прибули з Іраку та Афганістану.

Польща заявляла, що відправила сотні військовослужбовців до кордону з Білоруссю, щоб допомогти прикордонникам впоратися з напливом мігрантів.

Раніше у спільній заяві голови урядів Естонії, Латвії, Литви і Польщі заявили, що приплив мігрантів був «спланований і систематично організований» режимом Лукашенка.

Що робить режим

Білоруська влада не просто відкрила кордони для мігрантів, а й активно сама залучалася до нелегального перевезення цих людей.

Схема включає компанію з перевезення "Центркурорт", яку контролює Лукашенко.

Кількість рейсів Багдад — Мінськ подвоїлася, щотижня прибувають сотні іракців, яких швиденько транспортують до Євросоюзу й залишають на кордоні.

Іракці в Білорусі автоматично отримують візи.

За 3—6 тисяч доларів (загалом) кожного доправляють до кордону Литви. Дедалі більше біженців як з Іраку, так і з Сирії дізнаються про нову схему й таким чином намагаються дістатися до Євросоюзу, де просять притулку.

білорусь агресія кордон польща литва

Знак гривні
Знак гривні