За плагіат і хабарі можуть позбавити ступенів магістра і бакалавра. Про міністра мовчать

Проблемка лише в тому, що у нас це до самого верху з докторами й самим міністром включно.

Про свого міністра-плагіатора міністерство мовчить. Фото Назарія Мазилюка, УП
Про свого міністра-плагіатора міністерство мовчить. Фото Назарія Мазилюка, УП

Кабінет міністрів ухвалив порядок скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти студентам, які порушували академічну доброчесність: списували, обманювали, вдавалися до плагіату чи хабарництва.

Про це повідомили в Міністерстві освіти та науки України.

Відтепер на державному рівні буде визначена процедура щодо скасування ступеня чи кваліфікації фахівця. Йдеться тільки про заклади вищої освіти. Ухвала поширюється на рішення про присудження ступенів «молодший бакалавр», «бакалавр» та «магістр».

Так, скасування рішення про присудження цих ступенів буде здійснюватися в разі виявлення (зокрема у кваліфікаційній роботі) академічного плагіату, фабрикацій, фальсифікацій, списування, обману та хабарництва. Окрім того, ухвалений порядок передбачає добровільну відмову від ступеня.

Хто стежитиме за цим?

За тим, як студенти дотримуються академічної доброчесності, має стежити система внутрішнього забезпечення якості вищої освіти університету.

Вчена рада закладу, своєю чергою, має затвердити порядок виявлення та встановлення фактів порушення доброчесності.

Скасувати рішення про присудження ступеня вищої освіти може тільки виш, який його присуджував, або його правонаступник. 

Як кажуть у МОН, виш має перевірити інформацію про порушення академічної доброчесності та ухвалити відповідне рішення впродовж 2 місяців. За цей період студент і сам може відмовитися від ступеня.

Так, на основі експертного висновку заклад може ухвалити або скасувати рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації або визнати, що підстав для цього немає.

У разі скасування рішення про присудження ступеня відповідний документ про вищу освіту та документи, видані на його основі, будуть недійсними.

Навіщо це потрібно?

Як зазначив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет, це має стимулювати здобувачів освіти дотримуватись академічної доброчесності та нести відповідальність у разі порушень.

«Вважаю, що рішення уряду сприятиме формуванню відповідальності здобувачів вищої освіти в Україні та підвищенню їхньої конкурентоспроможності», ㅡ сказав він. 

Міністр освіти та науки зі шлейфом плагіату

Чинного очільника МОН Сергія Шкарлета призначили міністром освіти 17 грудня. Голоси для цього ледве знайшли, система «Рада» показала мінімальну необхідну кількість — 226. При цьому фракція «Голос» заявляла про кнопкодавство під час голосування за Шкарлета, хоча профільний комітет Ради розглядати це питання відмовився.

Науковці неодноразово заявляли про те, що в роботах міністра освіти та науки багато плагіату. Так, у серпні повідомляли, що в статті очільника Міносвіти для його докторської — суцільний плагіат. Це був восьмий такий аналіз. 

Серед «зашкварів», як кажуть опоненти очільника МОН, не тільки плагіат, а й імовірна дружба з міністром освіти часів Януковича Дмитром Табачником (сам Шкарлет це заперечує). Також раніше Шкарлет заявляв про підтримку «Партії регіонів» і Януковича, але зараз від цього відхрещується.

Знак гривні
Знак гривні