В Україні запустили сайт із спростуванням путінської брехні

Команда фактчекерів знайшла 105 маніпуляцій та 58 фейків у статті Владіміра Путіна «Про історичну єдність росіян та українців», яка була розміщена на сайті Кремля 12 липня.

Спростування, зроблені в рамках волонтерської ініціативи “По той бік путінської брехні”, розміщені на сайті https://putinlies.com.ua/.

Untitled.jpg

Скріншот з сайту: кнопки "брехня" й "маніпуляція" - активні з поясненням, чому

Ініціаторка проєкту - Альона Романюк, медіаекспертка та головна редакторка проєктів “По той бік новин” та “По той бік пандемії”.

“Коли вийшла стаття Путіна, ми отримали десятки запитів із проханням спростувати її. Проте це повністю пропагандистський матеріал, в якому навіть правдиву інформацію подають під таким кутом і у такому контексті, щоб у читача було “правильне враження” і “правильні висновки”. Тому статтю треба аналізувати повністю і показувати взаємозв’язки, які вводять в оману не гірше, аніж факти або їхнє трактування. У матеріалі використано чи не усі прийоми пропаганди: замовчування фактів, підміна понять, навішування ярликів, фальшиві зв’язки, фальшиві аналогії, фальшиві трактування, апеляція до риторичних питань, зміщення акцентів, поєднання правди та брехні, відверта брехня. Це далеко не весь перелік технологій, які допомагають країні-агресору впроваджувати свої пропагандистські наративи”, - пояснює ініціаторка проєкту Альона Романюк.

На сайті “По той бік путінської брехні” детально пояснено старі наративи про “зовнішнє управління”, “одну мову”, “спільну віру”, “один народ”, “нацистів”, “державний переворот” та нові про “анти-Росію”, “атмосферу страху”, “спільне минуле і неможливе майбутнє України без Росії” та інші. Фактчекери показують, як Путін намагається переписати історію і використати її як зброю у гібридній війні. Аналітики розказують, чому у статті згадано о.Зміїний, як Росія нівелює українські історичні постаті та події, а також присвоює собі українські здобутки та митців.

“Ця стаття - це кагебешна методичка про Україну. Багато тез не містять фактажу і є лише бездоказовою брехнею. Тому їхнє спростування передбачає пояснення справжнього стану речей та введення контексту”, - пояснює Романюк.

Автори сподіваються, що сайт стане у нагоді усім, кому доведеться спілкуватися та дискутувати із прибічниками путінської брехні, тим, хто хоче пригадати історію України, а також зрозуміти для себе, де і як російська пропаганда вводить в оману.

малюнок: Marian Kamensky, Cartoon Movement
малюнок: Marian Kamensky, Cartoon Movement

пропаганда дезінфомонітор путін кремль

Знак гривні
Знак гривні