«Талібан» оголошував "амністію", але розшукує тих, хто співпрацював із Заходом

«Талібан» розшукує афганців, які співпрацювали із силами США та НАТО. В угруповання є їхні біометричні дані.

Угруповання «Талібан», яке проголосило владу в Афганістані, активізувало пошуки афганців, які, на їхню думку, співпрацювали із силами США й НАТО під час їхнього перебування в країні. Їм погрожують убивством чи арештом. Про це повідомляють The New York Times і BBC із посиланням на таємну доповідь норвезького Центру глобального аналізу, представлену ООН, – передає Громадське.

Доповідь ґрунтується на повідомленнях очевидців і постраждалих. Зокрема автори стверджують, що таліби мають перелік афганців, яких хочуть допитати й покарати через співпрацю із Заходом. Особливо це стосується військових, поліцейських і слідчих колишньої влади.

У доповіді стверджується, що бойовики «Талібану» «арештовували і/або погрожували вбити або арештувати членів сімей тих, хто розшукується, якщо вони не здадуться талібам».

Як приклад наводиться лист «Талібану» до колишнього афганського чиновника від 16 серпня, від якого вимагали прийти до Комісії у справах збройних сил і розвідки «Ісламського емірату Афганістан», а в разі відмови — погрожували членам його родини.

Так, Deutsch Welle 19 серпня заявило, що одного із членів сім’ї його кореспондента таліби вбили, а ще одного родича — поранили. Видання закликало владу Німеччини допомогти в евакуації людей, які співпрацювали з німецькими ЗМІ, а також їхніх родин.

абзац афганістан талібан репресії

Знак гривні
Знак гривні