Таліби ввійшли до столиці Афганістану без опору й готуються до «передачі влади»

В Афганістані таліби проводять наступ на столицю Кабул з усіх напрямків, афганський уряд заявив про "мирне передання влади" й не чинить опору.

Виконувач обов'язки міністра внутрішніх справ Афганістану у зверненні по телебаченню заявив, що буде "мирний перехід влади" до перехідного уряду. Він сказав, що Кабул не зазнає нападу, – передає УП.

Раніше численні цивільні афганці тікали до Кабула, відходячи перед приходом талібів. Багато з них живуть як біженці в саморобних таборах.

Інформаційне агентство Associated Press з посиланням на представника Афганістану заявило, що перемовники "Талібану" прямують до президентського палацу, щоб підготуватися до "передачі" влади.

Раніше керівники талібів наказали утриматися від насильства у Кабулі, дозволити безпечний вихід усім, хто бажатиме залишити місто.

У неділю вранці таліби оголосили про взяття під контроль важливого стратегічного міста Джелалабад, який дає їм контроль над дорогою, яка веде до пакистанського міста Пешавар, однією з головних магістралей в Афганістані.

У суботу таліби захопили місто Мазарі-Шариф на півночі країни. Обидва міста були взяті під контроль з невеликими бойовими діями.

За даними AFP, у районі посольства США в Кабулі приземляються гелікоптери. Співробітників посольства переправляють в аеропорт, де американці посилили свою присутність кількома тисячами військових.

Аеропорт Кабул зараз – єдиний шлях з країни після того, як таліби взяли під контроль останній прикордонний перехід у неділю в Торхамі. Міністр внутрішніх справ Пакистану повідомив, що Пакистан припинив транскордонний рух там після захоплення бойовиками.

Бойовики руху "Талібан" звільняють в’язнів з найбільшої в Афганістані в’язниці Пул-е-Чархі.

Наступ талібів по всій країні посилився, коли цього літа війська США і НАТО почали завершувати вивід військ з Афганістану.

За джерелами Al Arabiya, президент Афганістану складе свої повноваження в найближчі кілька годин після того, як у неділю в місто увійшли таліби.

Згідно з заявою МВС Афганістану, влада буде передана мирним шляхом, без бою.

переворот афганістан талібан

Знак гривні
Знак гривні