ФОТО ДНЯ: повністю зібрана суперважка ракета для колонізації Марса

6 серпня на пусковому майданчику космодрому Starbaze в Техасі були вперше зістиковані нижній і верхній ступінь надважкої ракети Starship/Superheavy. Її розробником є компанія SpaceX Ілона Маска, який і опублікував фото майбутнього ракетного комплексу в себе у твіттері.

starship superh.jpg

Кран встановлює орбітальний корабель Starship на нижній ступінь Superheavy

Комплекс Starship/Superheavy є повністю багаторазовим: обидва ступені після запуску повертаються і після посадки зможуть виконувати наступний політ. Якщо проєкт буде успішним, людство вперше отримає транспортний засіб, придатний не лише для дуже дешевого виведення на орбіту значних вантажів (понад сто тонн), а й для пілотованих польотів до інших небесних тіл. Для Ілона Маска головним завданням Starship/Superheavy є колонізація Марса: він вважає, що лише перетворення на багатопланетну цивілізацію гарантуватиме виживання людства в майбутньому.

starship compare.png

Порівняння розмірів найбільших ракетних систем

Стикування двох ступенів не означає польоту – це поки що один з етапів випробувань. Як розповів Ілон Маск, після цього ступені знімуть зі стартового столу. Потім відбудуться фінальні роботи по ступенях, випробування баків і трубопроводів, і зрештою – новий монтаж на стартовий стіл і перший політ. За найбільш оптимістичного польоту він відбудеться в серпні.

маск космонавтика spacex

Знак гривні
Знак гривні