Славная побєда: російський зенітний комплекс «Панцир» збив у Сирії російський же безпілотник

Днями низка російських ЗМІ повідомила про те, що в Сирії був збитий якийсь нерозпізнаний літак-розвідник, імовірно, турецький чи ізраїльський. А особливо ура-патріотичні російські експерти навіть заявили, що протиповітряна оборона Сирії збила турецький безпілотний апарат Bayraktar TB2. «Російська газета» назвала суперзброю, яка знищила БПЛА бойовиків – це самохідний ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С» російського виробництва.

Утім, далі, як це регулярно буває в Росії, щось пішло не так. Після того, як у відкритих джерелах з'явилися перші фото збитого БПЛА, по обгорілих запчастинах та маркуванню стало очевидно, що це російський апарат – а саме, БПЛА «Форпост» 2020 року випуску.

безп0.jpg

Далі – розповідь військово-політичного оглядача Олександра Коваленка, опублікована на сайті «Інформаційний спротив».

Але, у міру того як "експерти" російського сегмента ганебно замовкли, а російські ЗМІ не стали оновлювати новину, уточнюючи приналежність БПЛА, в мережі розгорілася вже зовсім інша дискусія. А саме, людей уже не так бентежило те, що сирійський ППО збиває російські БПЛА, що вельми красномовно говорить про ступінь взаємодії підрозділів обох сторін, а те, наскільки технічно примітивний і відсталий виявився БПЛА «Форпост» 2020 року випуску!

Оцінювалося все, від відсутності наявності сучасних мікросхем до примітивних аналогових елементів і роз'ємів, які немов перекочували з епохи СРСР. Але насправді це було ще не найцікавіше.

Подальше вивчення решток збитого сирійською ППО російського БПЛА «Форпост» показало, що це модифікація "Р".

безп1.jpg

Річ у тім, що БПЛА «Форпост-Р» – це найсправжнісінька гордість російського ВПК, адже в ньому були реалізовані їхні вітчизняні технічні рішення для забезпечення максимального імпортозаміщення! Тобто, БПЛА «Форпост-Р» не містить деталей іноземного виробництва, наприклад, від ізраїльської компанії IMI Searcher. І за заявами російської сторони, відмова від іноземних компонентів дозволила збільшити ТТХ цього БПЛА!

Якщо ж подивитися на начинку БПЛА «Форпост-Р», виникає переконання лише в тому, що після такого імпортозаміщення єдине, що він зміг збільшити, так це свою вагу і затримку передачі та виконання команд. Апарат явно відстає від сучасності не просто на роки чи десятиліття, його немов висмикнули з епохи минулих поколінь.

безп2.jpg

А тому цей випадок в сирійському небі виявився куди цікавішим для вивчення. Адже це не просто прикра надзвичайна ситуація знищення одними союзниками апарата інших союзників, з якої можна щиро поглумитися. Особливо з урахуванням того, як це пафосно висвітлювалося в російських ЗМІ. Але, крім цього, даний інцидент явив реальну ситуацію в Росії з імпортозаміщенням, яка аж ніяк не може похвалитися високими технологіями.

росія сирія зброя

Знак гривні
Знак гривні