Прототип марсіанського корабля Ілона Маска вивезли на стартову позицію (ФОТО, ВІДЕО)

Компанія SpaceX Ілона Маска демонструє дивовижний прогрес у створенні ракетної системи Starship/Superheavy. Мета цього багаторазового комплексу – забезпечити дуже дешеве виведення вантажів масою понад 100 тонн: спочатку на орбіту, потім до Місяця, і зрештою – на Марс. Керівник та власник SpaceX Ілон Маск вважає, що завдяки цьому людство перетвориться на багатопланетну цивілізацію.

На космодромі SpaceX у містечку Бока-Чика (перейменованому Маском у Starbase – "Зоряну базу") відбувається підготовка до першого орбітального пуску прототипа Starship/Superheavy. Як вже повідомляли ТЕКСТИ, за добу 2-го серпня на нижньому ступені Superheavy встановили всі 29 реактивних двигунів Raptor. А наступного дня фактично повністю зібраний ракетний блок встановили на транспортер і вивезли на пускову позицію.

фото 1.jpg

Справа – зібраний ступінь Superheavy на автомобільному транспортері. Зліва – верхній ступінь Starship, який очікує на встановлення аеродинамічного конуса. Зверніть уваги на постаті людей, щоб усвідомити масштаб.

лопатки.jpg

Верхня частина ступеня Superheavy з керованими аеродинамічними решітками. Вони забезпечують атмосферне маневрування ступеня під час гальмування в атмосфері.

Транспортування Superheavy з монтажного корпусу на пускову позицію перетворилося на справжнє шоу. Ось цей відеоролик розмістив сам Ілон Маск.

Сидиш собі в Техасі, споглядаєш, як стороною проїздить космічний корабель

На вивільнене місце в монтажній башті перемістили верхній ступінь – Starship. Його монтаж наразі завершується. Так, за попередню ніч фахівці SpaceX встановили на нього всі шість двигунів Raptor. Вони відрізняються конструкцією сопла. У трьох – атмосферне сопло меншого розміру. Ще три мають сопло, модифіковане для роботи у вакуумі – воно більшого розміру. У іншому двигуни ідентичні.

двигуни старшип.jpg

Шість двигунів Raptor, встановлені на прототипі Starship. Три з соплами великого діаметра призначені для роботи в вакуумі. Три меншого діаметру в центрі – атмосферні. Вони також можуть змінювати напрямок тяги.

А ще на Starship встановлено покриття з термозахисних плиток. Воно розсіює температуру під час сходження космічного корабля в атмосферу Землі (а в майбутньому – і Марса). SpaceX уже запускала прототипи з закріпленими термоплитками, але їх було небагато. А для орбітального пуску ними повністю покрито один бік Starship – той, яким він буде гальмувати в атмосфері.

плитки.jpg

Термозахисне покриття Starship

плитки 3.jpg

Плитки великим планом

Але і це ще не все. Космічні плани Маска передбачають вкрай швидке повторне використання ракетної системи – по кілька польотів одного і того ж нижнього ступеня на добу. Нині у SpaceX працюють над концепцією, яка виглядає повністю фантастичною: ракету на фінальних секундах повернення "ловлять" лапи стартової башти, переміщують на пускову позицію, де відбувається заправка і новий пуск. Один із фанів SpaceX створив відеоролик, як це може відбуватися. Маск схвалив результат: мовляв, десь так все і буде, тільки "ловити" ступінь будуть збоку від стартового стола – щоб не знищити його у разі аварії. І уточнив: увесь цикл між пусками має займати менш ніж годину.

космос маск spacex

Знак гривні
Знак гривні