Архієпископ Зоря: про брехню, несвободу совісті та гібридну агресію РФ

Політичне лобі "російського світу" в Україні намагається проштовхнути через Верховну Раду законопроєкт, який є черговою спробою гібридної агресії Росії в релігійній царині. Про це у Фейсбук написав архієпископ Православної церкви України Євстратій Зоря.

новінський.webp

Митрополит РПЦвУ Онуфрій, глава РПЦ Кіріл і проросійський олігарх Вадим Новінський / Фото: Роман Корець

Вадим Рудольфович (Владиславович) Малхасян (Новинський), відомий також як протодиякон МП отець Вадим, разом із колегами по партії «Опозиційний блок» вчора (30.07.21) зареєстрував у парламенті законопроєкт №5835, який хоча і має назву про нібито забезпечення права громадян на свободу світогляду та віросповідання, насправді спрямований на введення громадян в оману та обмеження права на свободу віросповідання.

Законопроєктом передбачене виключення із Закону про свободу совісті двох великих блоків норм:

  1. Про зобов‘язання релігійних організацій, які належать до релігійного об‘єднання, центр якого міститься в країні-агресорі (тобто в Росії) – відображати назву цього релігійного об‘єднання у своїй офіційній назві;
  2. Про механізм зміни релігійною громадою своєї підлеглості.

Тобто пропонується фактично скасувати закони №2662 та №2673 відповідно.

БРЕХНЯ

Попри норми закону 2662, Російська православна церква в Україні продовжує незаконно привласнювати собі назву «Українська православна церква», чим вводить в оману як своїх послідовників, так і громадськість. Норма закону якраз покликана привести до єдиної форми фактичне і юридичне положення цього релігійного об‘єднання, яке саме себе в Статуті визнає частиною Російської православної церкви, а в назві – приховує цей факт. Таким чином, називаючись українською структурою, це релігійне об‘єднання є частиною російської структури контрольованої Кремлем (РПЦ МП). В умовах гібридної агресії РФ проти України фактичний вплив агресора на релігійне об’єднання в Україні – істотний інструмент ворожого впливу. Наша країна – демократична, тому не вчиняє так, як діють у Росії, всіляко обмежуючи структури, які мають закордонні центри впливу, фінансування, контролю чи навіть просто іноземних партнерів у діяльності.

Однак громадяни України мають знати ПРАВДУ про те, якому релігійному об‘єднанню вони довіряють свої душі та думки. Щоби мати можливість для СВІДОМОГО вибору, а не рішення, базованого на маніпуляції та приховуванні приналежності релігійних громад до російського керівного центру.

НЕСВОБОДА СОВІСТІ

Міжнародно закріплене визначення свободи совісті наступне (Загальна декларація прав людини, ухвалена ГА ООН, ст. 18):

«Кожна людина МАЄ ПРАВО на свободу думки, совісті й релігії; це право включає СВОБОДУ ЗМІНЮВАТИ свою релігію або переконання і СВОБОДУ СПОВІДУВАТИ свою релігію або переконання як одноособово, так і разом з іншими, прилюдним або приватним порядком в ученні, богослужінні й виконанні релігійних та ритуальних обрядів».

Тобто, свобода совісті передбачає три ключові елементи:

– право на релігійні чи інші світоглядні переконання;
– право на їхню реалізацію і практикування (одноосібно і колективно, приватно і публічно);
– право змінювати свої погляди (в т.ч. змінювати релігійну підлеглість).

Фактично пан Малхасян і його колеги хочуть позбавити й окремих вірних, і релігійні громади права на зміну юрисдикції, зробивши релігійні громади кріпаками відповідного центру, тобто Московського патріархату. Персонально людина може вийти з МП, але навіть якщо вся громада полишить цю структуру – її провідники завжди знайдуть 10 осіб, що оголосять себе «громадою» і на цій підставі утримуватимуть за собою храм та інше майно.

Не дивно, що «иМПеряне» (тобто «Миряне») – картонна ГеОшка-вивіска для прикриття церковної активності в інтересах Москви – відразу із захопленням заявила про підтримку законопроєкту.

Але всі, кому не байдужа ПРАВДА і справжня СВОБОДА совісті – повинні виступити проти цього чергового прояву російської гібридної агресії.

Знак гривні
Знак гривні