Кожне п'яте авто, продане в червні у Європі, – електромобіль

За даними компанії JATO Dynamics, електромобілі становили 18,5% від усього ринку легкових машин у Європейському Союзі. Це абсолютний рекорд: рік тому частка електромобілів становила всього 8,3%.

model-3-leasing-e1550666222593.jpg

У кількісному вимірі продажі електромобілів у червні становлять 230 тисяч одиниць. З них 126 тисяч – це «чисті» електромобілі, 104 тисячі – так звані плагін-гібриди, тобто, машини з комбінованим силовим агрегатом – електричним та ДВЗ.

Лідером електромобільної трансформації у Європі залишається компанія Tesla. Її найбільш популярна машина, Tesla Model 3, посіла у рейтингу європейських продажів друге місце – серед усіх легкових автомобілів, а не лише електричних. Попереду лише VW Golf, а третє місце у недорогої Dacia Sandero.

Показово, що стрімке зростання продажу електромобілів відбувається на тлі стагнації на загальному ринку легкових автомобілів. Загалом у червні в Європі зареєстрували майже 1,27 мільйона нових машин. Це на 13% більше, ніж у «пандемічному» червні 2020-го. Однак значно менше, ніж у «докоронавірусних» 2019-му (1,47 млн машин) та 2018-му (1,6 млн авто).

Схоже, що на ринкову динаміку, окрім традиційних чинників, як-от збільшення пропозиції електромобілів та політика державного стимулювання, почав впливати також і "ефект Осборна". Потенційні покупці, які планували оновити автомобіль, відмовляються купувати машини з ДВЗ, бо розуміють їхню безперспективність. І або роблять вибір на користь електромобіля, або продовжують їздити на старій машині.

Знак гривні
Знак гривні