Відновлювана генерація в Євросоюзі вдвічі дешевша, ніж від вугілля та газу

Собівартість виробництва електроенергії з поновлюваних джерел (вітер і сонце) в Європейському союзі стала вдвічі дешевшою, ніж електрогенерація на базі викопного палива, йдеться в повідомленні Інтерфакс-Україна з посиланням на доповідь аналітичного центру Ember.

сес.jpg

Ember вказує, що істотне зростання цін на природний газ, вугілля, а також подорожчання квот на викиди СО2 в першому півріччі 2021 року призвели до того до того, що витрати на виробництво електроенергії на електростанціях, що працюють на викопному паливі, вдвічі перевищили собівартість електроенергії, одержуваної на нових сонячних і вітряних електростанціях.

Згідно з дослідженням, ціни на природний газ в ЄС зросли майже вдвічі в першому півріччі 2021 року, тимчасом як ціни на імпортне кам'яне вугілля зросли на 70%.

Відзначається, що вугільна генерація у ЄС скоротилася на 16% у першій половині 2021 року в порівнянні з аналогічним періодом 2019-го. Наразі на вугілля припадає 14% у балансі електроенергетики Євросоюзу. Крім того, викиди СО2 в енергетичному секторі у 2021 році скоротилися на 12% проти 2019-го. При цьому частка безвуглецевої енергетики (включно з атомною) досягла 66% у балансі електроенергії ЄС у першій половині поточного року, збільшившись на 3 відсоткові пункти, якщо порівняти з аналогічним періодом 2019 року.

Ремарка Текстів. Вітро- та сонячна генерація є найдешевшими за собівартістю навіть без урахування ситуативного росту цін на вугілля та газ. Про це, зокрема, свідчать дані дослідження вартості різних видів виробництва електроенергії в США, які щороку публікує компанія Lazard. Найсвіжіший звіт, який вийшов у жовтні 2020-го, наводить собівартість 1 кВт-год від вітроелектростанцій – 2,6–5,4 цента. Та від сонячних електростанцій – 2,9–3,2 цента. Для порівняння, собівартість вугільної генерації у США – 6,1–16,4 цента за кіловат-годину.

відновлювані джерела енергії енергетика єс

Знак гривні
Знак гривні