Україна допоможе Литві відгородитися від Лукашенка колючим дротом

Кабінет міністрів України на засіданні в середу підтримав направлення гуманітарної допомоги Литві через наплив нелегальних мігрантів. Йдеться про колючий дріт для посилення контрольної смуги на кордоні з Білоруссю.

дріт.webp

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Литва попросила допомоги у зв’язку з критичною ситуацією, що склалася на кордоні Литви з Білоруссю. Він зазначив, що з 1 січня до 27 липня на литовсько-білоруському кордоні затримано 2839 нелегальних мігрантів – це в 35 разів перевищує торішній показник.

"Литва взялася терміново укріплювати кордон, але минулого тижня виявилося, що їй бракує… колючого дроту. Трохи вотсап-дипломатії в неділю з литовським колегою Габріелюсом Ландсбергісом, політична воля президента Зеленського і прем’єра Шмигаля допомогти друзям, і дріт знайшовся, а рішення уряду швидко ухвалене", – додав Кулеба.

Після санкцій, запроваджених Євросоюзом проти режиму Олександра Лукашенка, він вирішив асиметрично створити проблеми своїм західним сусідам. Зокрема, відкрити «зелену вулицю» нелегальним мігрантам, які хочуть проникнути на територію ЄС через кордон з Литвою. З цією метою за наказом Лукашенка було в рази збільшено кількість авіарейсів з Іраку до Мінська. Арабських «туристів», які на них прилітають, білоруські силовики організовано доставляють до прикордонної зони.

На початку липня Литва ввела режим екстремальної ситуації через різкий наплив нелегальних мігрантів через кордон з Білоруссю й оголосила про будівництво нової стіни на кордоні протяжністю близько 680 км. Крім того, Вільнюс посилив міграційне законодавство. Зокрема, вирішено прискорити розгляд клопотань про притулок і обмежити можливості пересування нелегалів по території Литви та деякі інші їхні права. Парламент Литви визнав дії білоруської влади “гібридною агресією” і звинуватив Мінськ у намірі загострити ситуацію за допомогою організованих потоків мігрантів.

кордон білорусь литва

Знак гривні
Знак гривні