Зеленський: у серпні електроенергія для населення не подорожчає. РНБО накладе на тариф санкції?

На засіданні РНБО планують розглянути питання тарифів на електроенергію для населення. Про це 28 липня на форумі “Україна 30” заявив президент України Володимир Зеленський.

зеленський30.jpeg

Далі пряма мова:

“Я вважаю, що ми повинні зробити все, щоб ціни на електроенергію для людей не піднімалися. По-друге, це фейкова інформація, що з 1 серпня ціни на електроенергію для людей будуть вищими. Сильно підміняють поняття, тому що для якихось підприємств щось зростає, але я б тут не говорив би про суспільство…

Я вважаю, що у нас є населення, яке не може собі дозволити платити навіть 1,68 гривень. Тому РНБО розглядатиме це питання і розглядатиме можливе зниження ціни на електроенергію для цих категорій населення”.

КонТЕКСТ

За два роки перебування зе_команди при владі ринок електроенергії повністю розбалансований: у 2020-му збитки Укренерго становили 30 млрд грн, Енергоатому – 5 млрд грн. У 2021-му ситуація погіршилася – зокрема, запас вугілля на теплових електростанціях впав до критичного значення.

У нинішньої енергокризи три основні причини. По-перше, в умовах безконтрольних і хаотичних дій влади одні фінансово-промислові групи (читай: Ахметов) лобіювали підвищення тарифів для згенерованої на їхніх електростанціях енергії. Інші фінансово-промислові групи (читай: Коломойський) лобіювали зниження тарифів для своїх виробничих об’єктів. І насамкінець, продовжилася практика субсидування найдешевшої за собівартістю «зеленої» енергії коштом неадекватно завищених «зелених» тарифів.

Усе це призвело до вичерпання можливостей перехресного субсидування енергоринку за рахунок атомної генерації – гроші закінчилися. Відповідно, підвищення тарифів для населення стало де-факто неминучим. І рух у цьому напрямку почався: із січня 2021-го був скасований пільговий «половинний» тариф на перші 100 кВт-год споживання – його підвищили з 0,9 грн до «загальних» 1,68 грн. Наступне повномасштабне зростання мало відбутися вже у квітні – орієнтовна вартість кіловат-години становила б понад 2 гривні. Втім, уряд вирішив залишити тариф без змін – спочатку на квітень, а потім – на травень, червень і липень.

З наближенням серпня й урядовці, і експерти енергоринку заговорили про те, що тягнути вже нема куди – підвищення тарифів для населення неминуче. В Кабміні обговорювали повернення від єдиного тарифу (незалежно від обсягів споживання) до нової «сітки». Людям (здебільшого це пенсіонери), які споживають до 100 кВт-год, повернули б пільговий тариф у 90 копійок. А всім іншим довелося б платити від 2,5 до 3,5 грн за кіловат-годину.

Утім, після сьогоднішніх заяв Зеленського зрозуміло, що він ухвалив політичне рішення не піднімати ціни на електроенергію для населення. Чому – теж зрозуміло. Якось не дуже логічно робити це після заяв про вироки попередникам, які зробили людям високі тарифи. Однак багатомільярдна дірка на енергоринку телесеріал про Голобородька не дивиться: акторськими жестами її не закриєш. Цікаво, чи вийде у влади придумати «фішечку» для цієї проблеми.

Знак гривні
Знак гривні