Відбувся найбільший в історії «Прозорро.Продажі» аукціон: Дніпровський меткомбінат продали за майже 9,2 млрд грн

Активи одного з найбільших підприємств гірничо-металургійного комплексу в Україні ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» продали через систему електронних аукціонів за майже 9,2 млрд гривень. Це найбільший в історії «Прозорро.Продажі» аукціон.

дмк.webp

Переможцем аукціону став Дніпровський коксохімічний завод, який входить у групу Metinvest Ріната Ахметова та Вадима Новинського. Попри те, що на торги прийшов лише один учасник, його ставка на 9% перевищила початкову ціну аукціону. За умовами торгів, стартова ціна активу — майже 8,4 млрд гривень — не могла бути знижена.

Продаж Дніпровського меткомбінату відбувся в межах справи про банкрутство. Це дозволяє продаж активу на аукціоні у випадку участі навіть одного учасника. Модель аукціону “Прозорро.Продажі” передбачає, що єдиний учасник може придбати такий актив лише за суму, яку він вказав на етапі подання закритої цінової пропозиції до початку аукціону.

Розмір гарантійного внеску, який мали заплатити учасники аукціону для того, аби взяти участь у ньому, становить 10% від стартової ціни лоту, тобто майже 840 млн гривень. Якщо переможець аукціону відмовиться від підписання протоколу та оплати за лот, він втратить ці гроші. Так аукціонна система “Прозорро.Продажі” захищає організаторів торгів (продавців) від ризику зловживань з боку недоброчесних учасників.

Завершення аукціону — це перший крок. Зараз очікується підписання відповідних протоколів, актів та проведення оплати. Покупець має сплатити ціну лоту на ліквідаційний рахунок боржника протягом 10 робочих днів. Після цього гроші будуть розподілені між кредиторами Дніпровського металургійного комбінату відповідно до черг.

Раніше на аукціонах в системі "Прозорро.Продажі" вже відбулося декілька успішних аукціонів, на яких реалізували частину майна Дніпровського меткомбінату. Зокрема, продали санаторій-профілакторій за понад мільйон грн, санаторій "Дзержинка” за понад мільйон та спортивний комплекс за майже 4,2 млн грн.

У системі "Прозорро.Продажі" це не перший успішний аукціон, де участь взяв лише один учасник. За 5 років відбулося понад тисячу успішних аукціонів з одним учасником, на яких середній показник зростання ціни становив 9,22%.

прозорро

Знак гривні
Знак гривні