Одна транзакція Bitcoin більше шкодить планеті, ніж 100 тисяч годин в інтернеті

Одна транзакція криптовалюти може споживати в середньому до 1752,79 кіловат-години електричної енергії. Це еквівалентно перегляду 138 762 годин відео на YouTube або проведенню 1,8 мільйона транзакцій через платіжну систему VISA.

Про це свідчать результати Індексу енергоспоживання Bitcoin Digiconomist, пише Business Insider, чий матеріал переклало Громадське:

Вуглецевий слід — це кількість парникових газів, що генеруються внаслідок певних дій, наприклад, майнінгу криптовалюти. Протягом року обсяг енергії, що використовується під час добування Bitcoin, дорівнює кількості споживання енергії Швецією.

Водночас на відміну від Швеції, де майже половина виробленої енергії походить із відновлюваних джерел, установки з майнінгу криптовалюти зосереджені у країнах, де основним джерелом виробництва електроенергії є спалення викопного палива, зокрема вугілля.

Видання вказує, що меншим за Bitcoin є навіть вуглецевий слід від VISA, яка забезпечує приблизно 42% світового кредитного ринку, тобто компанія — один з найбільших постачальників платежів у світі, поряд з Mastercard, Discover та American Express.

1000x-1.jpg

Чому для майнінгу потрібно багато енергії?

Однією з основних причин високого споживання енергії під час добування Bitcoin є те, що немає бар'єра для входу. Якщо людина може створити досить потужну видобувну установку, вона може стати майнером.

А ще для автентифікації транзакції майнери мають розв’язати математичне рівняння за допомогою «гри у відгадування чисел», яку виконують комп’ютери. І комп’ютери у всьому світі змагаються один проти одного. Що потужніший комп’ютер, то швидше він розв’яже рівняння та автентифікує транзакцію.

Як країни з цим борються?

По різному: хтось ігнорує, інші вводять певні обмеження. Наприклад, Китай не хоче, щоб майнери Bitcoin перебували у межах країни. Влада назвала екологічну проблему причиною своїх останніх серій репресій проти криптоіндустрії.

Те саме обґрунтування використав і генеральний директор Tesla Ілон Маск, коли оголосив, що його клієнти більше не можуть платити за новий автомобіль за допомогою криптовалюти.

В Ірані, на частку якого припадає 4,5% всього видобутку Bitcoin, влада оголосила про літню заборону на видобуток криптовалюти внаслідок відключень електроенергії.

bitcoin безпека клімат абзац

Знак гривні
Знак гривні