«Незмінний» Аваков подав у відставку

Він очолює МВС довше, ніж перебувають на посадах прем'єри, та при двох різних президентах.

Очільник Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков йде з посади ㅡ він уже написав відповідну заяву про відставку. Аваков був міністром упродовж 7 років.

Про це йдеться на сайті МВС.

bO5x3oegQWNolo1S9ouEDAcjN85N7VjbRYuXw2AI.jpg

Що спонукало Авакова написати заяву, поки невідомо. Питання його відставки Верховна Рада може розглянути на позачерговому засіданні у четвер, 15 липня.

Джерела hromadske кажуть, що сьогодні ввечері фракція «Слуги народу» збереться на засідання, де, зокрема, можуть обговорити цю відставку, а Володимир Зеленський поїде на засідання фракції, щоб просити депутатів підтримати відставку.

Раніше Зеленський заявляв, що Арсен Аваков має завершити розслідування справи вбивства журналіста Павла Шеремета, тому залишиться на своїй посаді.

«Досі немає кращого міністра, так і є. Я вважаю, що він справді потужний міністр… Я розумію, через що страйк (проти Авакова — ред.). Я чесно відповідав на це питання, що якщо людина взялася за якусь реально сенсаційну гучну справу, вона повинна її довести й на половині її не кидати», — казав президент ще рік тому.

Але вже у травні 2021-го, під час пресконференції з нагоди 2-ї річниці президенства, Зеленський був не такий категоричний.

Тоді, відповідаючи на запитання про можливу відставку Авакова, Зеленський заявив: «Я не втручаюсь у діяльність правоохоронних органів і суду. Але я знаю детально, що відбувається. Якщо їх (фігурантів у справі Шеремета — ред.) засудили незаконно — мені не все одно. Стовідсоткових доказів того, що вони невинні, немає. Чи може міністр внутрішніх справ Арсен Аваков залишитися в тому разі, якщо їх засудили незаконно? Ні. Це складне питання. Він це знає, і всі ми розуміємо складність цього процесу».

Це ж було вже!

Відставки Авакова неодноразово вимагали різні політичні сили та громадські активісти. Наприклад, 5 червня 2020-го у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про звільнення Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ. Ініціаторами проєкту постанови тоді були 55 народних депутатів, зокрема від фракцій «Голос» та «Слуга народу».

«Ми ініціювали це тому, що завжди є точка неповернення. І Кагарлик, і те, що сталося в Броварах, — це була точка неповернення. До цього вже були звернення на поліцейських в Кагарлику, ніхто на них не реагував. Вони 9 годин перебували у відділку, інші поліцейські чули, що відбувається, там стріляли, ґвалтували, тих людей катували. Жодна людина не виступила проти, а це означає, що це система, яка "кришує" і покриває, коли катують людей», — пояснила тоді журналістам депутатка від «Голосу» Олександра Устінова.

Але тоді народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура розповідав у коментарі hromadske, що більшість фракції проти відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Він також додав, що в Зеленського є домовленість з Аваковим.

конфлікт уряд відставка зеленський аваков шеремет

Знак гривні
Знак гривні