На Кіровоградщині затримали українця, якого завербувала розвідка РФ

Контррозвідники Служби безпеки затримали у Кіровоградській області українця, який входив до складу організованої злочинної групи на території Росії. Його завербувала російська військова розвідка.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомили у пресцентрі СБУ, – передає Громадське.

Співробітники української спецслужби виявили, що після повернення в Україну чоловік за завданням російських кураторів збирав інформацію про місцевих посадовців та військовослужбовців.

Зокрема, він виявляв компрометувальні дані на них, а також відомості про їхні виїзди до Росії й тимчасово окупованих територій, наявність родинних зв’язків, майна тощо.

Ці дані згодом використовували для того, щоб створювати умови для виїзду цих людей до Росії або на окуповані території. Там їх затримували російські спецслужби та залучати до конфіденційної співпраці.

Зібрані дані затриманий агент передавав, використовуючи відпрацьований закритий канал зв’язку. За виконання завдань він отримував оплату в рублях на банківську карту.

За місцем проживання фігуранта виявили засоби зв’язку, які той використовував для контактів із представником військової розвідки, банківські картки «Сбербанка России», посвідчення про належність до персоналу російських комунальних та комерційних структур. Усе це вилучили спецслужбовці.

Справу відкрили за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. Йому загрожує позбавлення волі на строк від 12 до 15 років із можливою конфіскацією майна.

кримінал сбу кіровоградщина росія

Знак гривні
Знак гривні