В українську армію намагаються «протягти» капеланів МП

Російська православна церква в Україні (РПЦвУ, самоназва: УПЦ МП) намагається через правки до проєкту закону "Про Службу військового капеланства" повернути своїх капеланів у Збройні сили України та інші силові структури.

Про це експерти та політики розповіли в ефірі проєкту "Стоп реванш" на "5 каналі".

Журналісти звертають увагу, що прихильники РПЦ в Україні у парламенті пропонують формалізувати так звану Раду душпастирської опіки, в якій вагомий вплив має Московський патріархат, а Православна церква в Україні – не представлена.

Також вони наполягають дати доступ до капеланських посад тим конфесіям, які на момент ухвалення закону матимуть бодай одного штатного капелана в силових органах. Зауважимо, що Московський патріархат саме має одного в авіачастині міста Васильків.

Серед ініціатив апологетів РПЦ в Україні також проведення опитування серед армійців ЗСУ та представників інших силових органів щодо приналежності до конфесій, на базі чого і складатимуться пропорції капеланських посад.

Графік дня. Кількість вірян ПЦУ зростає

"І там (в опитуванні – ред.) буде написано "Православна церква України", а потім буде написано "Українська православна церква". Є велика проблема, що в цьому маніпулятивному опитуванні військовослужбовці просто не розберуться. Багато з них, навіть патріотичних, можуть проголосувати, що вони є прихожанами Української православної церкви, думаючи що це насправді ПЦУ, але насправді це вовк в овечій шкурі", – наголошує політичний експерт Андрій Ковальов.

Контролює ухвалення правильного для Російської церкви закону одіозний нардеп Вадим Новінський, вказують українські політики. Днями журналісти телепрограми "Схеми" зафіксували, що він ходить в Офіс президента, як на роботу.

У Зеленського навіть визнали: спілкуються про долю Російської церкви в Україні із радником голови ОП Михайлом Подоляком.

"Людина (Новінський – ред.) є однією з фінансових опор для РПЦ в Україні. Він цього абсолютно не приховує, він це абсолютно публічно демонструє. І, власне, дуже прикро, що ця людина з такими відверто російськими позиціями в Україні є настільки впливовою, зокрема і в Офісі президента", – каже народний депутат України Володимир В'ятрович.

Представник фракції "Слуг" у Раді Святослав Юраш переконує: жодних підкилимних впливів немає.

"Нам треба нарешті цей закон, нам треба цю інституцію, а не ідеал. Бо в погоні за ідеалом ми втратимо все", – пояснює нардеп.

Натомість колезі апелює ще один народний обранець Ростислав Павленко: "На відміну від Петра Порошенка, там в офісі нинішнього президента мало хто розуміє взагалі значення цих питань. Вони би це спихнули куди подалі, але оскільки приходить туди Новінський, оскільки вони чують позицію, що Московська церква – вона ж насправді Українська церква, от всі ці позиції, на жаль, і отруюють сприйняття, зокрема і народних депутатів".

Експерти та політики ще раз нагадали, чому сім років тому капеланам тоді ще Московського патріархату фактично заборонили здійснювати душпастирську опіку в українському війську.

"Вони намовляли українських військовослужбовців не застосовувати зброю, не застосовувати силу проти окупантів, і фактично вони деморалізували Збройні сили України", – пригадує редактор сайту "Духовний фронт" Олександр Кириленко.

За словами Андрія Ковальова, капелани Російської церкви були частиною гібридної сили, яку агресор застосовував проти України.

"Капелани МП – це була така гібридна м'яка сила, яку Росія використовувала для шпигування. Щороку митрополит Августин Маркевич, очільник управління так званого військового духовенства, а насправді розвідників ФСБ, надсилав на ім'я патріарха Кірілла звіт, в якому чітко розписував усю чисельність, сили, засоби, озброєння ЗСУ", – розповідає політичний експерт.

Та навіть до ухвалення профільного закону московська агентура діє нахабно і виклично, пояснює капелан Православної церкви в Україні Максим Кравчук. Він служить у Боярці, біля столиці. Свідчить: у філії Київського військового ліцею імені Богуна, де він є капеланом, досі порядкує клірик Московського патріархату Валєрій Дьомін, якому сприяє очільник закладу – полковник Потєхін.

"Працюючи в Богуна, зіткнувся з тою ситуацією, що командир Богуна (полковник Потєхін) поводився не зовсім адекватно через те, що почав зі мною провадити розмови на тему того, що Українська церква неправильна, вона неблагодатна, невизнана", – розповідає отець Максим.

Максим Кравчук вже написав рапорт на звільнення. Чи займе його місце Дьомін, який в упор не бачить агресію Росії в Україні? Як не тушкою, так опудалом, московське духовенство прагне влізти до українського війська, бачать військові. Нові умови для цього може створити спотворений закон про капеланську службу, що є прямою загрозою національній безпеці, наголошують експерти.

новінський Церква релігія армія

Знак гривні
Знак гривні