«Бандитські війни» й недоступна вакцинація на Одещині: якою буде відповідь місцевої та центральної влади

Оцінка згуртованості та стабільності в Одеській області, червень 2021 року.

Поліна Бондаренко, аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи»

Фонд «Демократичні Ініціативи» імені Ілька Кучеріва продовжує серію аналітичних матеріалів, присвячених оцінці згуртованості та стабільності в Одеській області.

Дані цієї аналітичної записки охоплюють кейси з 23 травня по 27 червня 2021 року. Враховуючи події, які відбулися в Одеській області за вказаний період, для оцінки було виділено чотири фактори, які потенційно можуть сприяти дестабілізації або, навпаки, підтримувати консолідованість:


Відносини між місцевими елітами

У червні сталася надзвичайна подія, яка свідчить про актуальність боротьби з організованою злочинністю для запобігання дестабілізації у південних районах Одещини.

7 червня Ренійське відділення Ізмаїльського районного відділку поліції повідомило про вбивство Василя Паніогло невідомою особою. Василь Паніогло був місцевим кримінальним авторитетом і, за інформацією ЗМІ, пов’язаний із кримінальним угрупуванням Олега Попеску, який зараз переховується від українського правосуддя в Румунії. Начальник Ренійського відділення Ізмаїльського райвідділу поліції Микола Піщанський вважає, що це вбивство є проявом боротьби за сфери впливу між місцевими кримінальними угрупованнями. За інформацією ЗМІ, після смерті Василя Паніогло до Рені прибуло керівництво Національної поліції, проте про прогрес у розслідуванні не повідомлялося.

Для Рені та загалом для Ізмаїльського району кримінальні війни – доволі поширене явище, яке вже кілька років завдає не тільки матеріальних збитків місцевим мешканцям, а й несе загрозу їхньому життю.

Починаючи з 2017 року, коли частина членів банди Василя Мариянчука, в яку входило угрупування Олега Попеску, вийшла з місць позбавлення волі, їхня присутність у регіоні посилилася. У 2017-му двоє жителів тоді ще Ренійського району були викрадені, пізніше їх знайшли мертвими.

У 2018 році невідомі вчинили замах на життя удови одного з викрадених чоловіків. Це стало прелюдією до масштабних «фермерських війн». Коли місцеві фермери відмовилися платити відсотки за «кришування» та вирощувати на свої полях канабіс, до них почали приїжджати невідомі люди: знищували їхнє майно, стріляли та кидали в них гранати.

У 2019 році було скоєно напад на заступника директора держпідприємства «Ренійський морський торговельний порт».

У 2020 році у Рені стріляли в іншого кримінального авторитета міста Віталія Вариводу, який був членом угруповання Олега Попеску. Після місцевих виборів продовжилося викрадення людей, а також спалення їхнього майна. Невідомі вимагали, щоб кандидати відмовилися від мандатів. Окремі фермери досі повідомляють про те, що з них вимагають гроші за «захист» їхніх полів. Усі ці злочини об’єднує те, що потерпілі звинувачують у них членів угруповання Олега Попеску.

Відмова частини місцевих підприємців виплачувати “данину” угрупованню, про що нещодавно повідомила поліція, може погіршити криміногенну ситуацію в Ізмаїльському районі й Рені та збільшити небезпеку для життя пересічних громадян.

Поширення COVID-19

Наприкінці червня Одеська область, як і інші області України, перебувала у «зеленій» зоні карантину. Зняття обмежень червоної та помаранчевої зони під час курортного сезону украй важливе для економіки області. За даними Міністерства культури та інформаційної політики, більшість громадян України планує провести відпустку в межах країни, а 17% опитаних обрали саме Одещину.

За період з 26 травня по 27 червня, за даними РНБО, в Одеській області від COVID-19 померло 102 людини, що більш ніж в чотири рази менше, ніж за минулий звітний період з 26 квітня по 25 травня. Водночас продовжується зберігатися позитивна динаміка одужання з одночасним зменшенням кількості хворих.

За даними МОЗ, станом на 27 червня інші індикатори епідемічної небезпеки також покращуються. Рівень захворюваності на коронавірусну інфекцію в Одеській області був одним із найнижчих серед інших областей України. Нижче тільки в Івано-Франківській, Закарпатській, Вінницькій, Кіровоградській і Тернопільській. Лише 13% лікарняних ліжок були зайняті в Одеській області, при цьому у жодній з громад зайнятість ліжок, виділених під COVID-19, не перевищувала 20%.

В області триває кампанія вакцинації: хоча у червні темпи щеплення зросли у порівнянні з травнем, лише 3% місцевого населення отримали першу дозу.

Джерело: https://health-security.rnbo.gov.ua/vaccination
Джерело: https://health-security.rnbo.gov.ua/vaccination

З кінця травня на Одещині почалися відкриватися центри масової вакцинації: чотири із семи були розміщені у торговельних центрах Одеси, ще по одному центру відкрилося у Балті, Чорноморську та Ізмаїлі. У решті області наразі вакцинують лише пріоритетні групи населення у пунктах щеплення та за допомогою мобільних бригад у великих містах, наприклад Білгород-Дністровському, Подільську та Південному. У місті Вилкове, за даними РНБО, немає жодного пункту щеплення.

Вакцинація цільових груп проходить в Одеській області нерівномірно. Це пов’язано з малою кількістю мобільних бригад та стаціонарних пунктів щеплення.

Тож мешканці Одеської області, які хочуть вакцинуватися, змушені подолати значну відстань до найближчого пункту вакцинації у своїй області. Це потребує надмірних ресурсів, зважаючи на низький розвиток транспортної інфраструктури в області, і, відповідно, обмежує доступ мешканців Одеської області до вакцинації.

Додаткові пункти вакцинації посприяють зниженню негативних наслідків хвилі коронавірусу, очікуваної наприкінці літа, після завершення в області курортного сезону.

Політична участь

За 1 по 27 червня в Одеській області відбулося вісім акцій протесту, сім із них – у самій Одесі та ще одна під Одесою, на ринку «7 кілометр».

Протести на ринку «7 кілометр» стали єдиною акцією за місяць, коли протестувальники вдалися до псування майна: підприємці знесли паркан, встановлений через реконструкцію частини ринку. За інформацією ЗМІ, учасники протесту були незадоволені тим, що паркан заважає торгівлі та чутками про підвищення орендної плати після реконструкції.

Найбільшим за кількістю учасників став Марш вишиванок 26 червня, який раніше був відкладений через протиепідемічні заходи.

Порівняння акцій протесту на Одещині у першій половині року дозволяє зробити висновок про те, що на цей час патріотичні акції мають найбільший мобілізаційний потенціал.

Посилання на карту: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1aC_F-Cd6mWzgdddFvHGxZXV4G7I-MK6M&usp=sharing

Поширення проросійських поглядів

У червні, за даними моніторингу ресурсу «Ізбірком», кількість дописів з ознаками російської пропаганди знизилася до 2.5% від усіх проаналізованих дописів у Одеських соціальних мережах.

Найбільше дописів (загалом – 626), з 31 травня по 20 червня, стосувалися ностальгії за радянськими часами, 308 дописів з ознаками пропаганди були з посиланням на російські інформаційні джерела, 50 – дискредитували українську державність і лише 9 дописів містили ознаки закликів до сепаратизму, при цьому більшість з них прийшлися на другу половину місяця. Такі дописи знову експлуатували ідею «одеської інакшості».

Поки дописи з ностальгією за радянськими часами отримують більшу кількість реакцій користувачів у соціальних мережах, загалом у місцевому інформаційному просторі поширення російських наративів не було помітним. У червні місцеві ЗМІ згадали про підпал меморіалу загиблих 2 травня 2014 року Ігоря Іванова та Андрія Бірюкова (який згодом було відреставровано небайдужими мешканцями), а також мовний конфлікт між депутаткою від “Європейської солідарності” та депутаткою від "Партії Шарія" під час сесії Одеської районної ради. Також у червні в одеських судах ухвалювали рішення про засудження осіб за поширення радянської символіки у соціальних мережах та почали заочне розслідування дій ексодесита та одного з організаторів місцевого сепаратизму Ігоря Маркова.

Висновки та рекомендації

За результатами оцінки стабільності та єдності Одеси та Одеської області, у регіоні наразі немає безпосередньої загрози дестабілізації.

Проте серед актуальних ризиків варто вказати такі:

Знак гривні
Знак гривні