Група жінок «Срібні сестри» вважає, що варто пишатися сивим волоссям

Багато жінок і досі приховують своє природно сиве волосся, фарбуючи його й боячися стигми "старості". Група під назвою Silver Sisters вважає, що це пора змінити.

Про це йдеться в матеріалі гонконзької South China Mornin Post.

На відміну від чоловіків, жінки не мають популярних взірців, які б демонстрували, що сивина – не старість, а свій тип краси. Багато хто фарбується, хоча хотів би наважитися показати справжній колір змін (до того ж зміни настають у доволі ранньому віці). Але є група жінок, які не тільки наважились, а й показують, що сивина – це теж краса.

Пігмент втрачається поступово, і часто саме ця поступова зміна є джерелом краси – про це знають чоловіки, але жінкам і досі "зась".

Дослідження університету Ексетер у Британії показало, що жінки переважно розглядають припинення фарбування й дозвіл на автентичний колір свого волосся як "ризик".

"Сиве волосся у жінки створює один з найменш бажаних у західному суспільстві образів – старої жінки".

Тоді як сиві чоловіки сприймаються як мудрі й навіть "сексуальні", щодо жінок такого немає.

Жінки продовжують фарбуватися, щоб не стати "старими" чи "невидимими", показує дослідження.

І це має значення не тільки для самопочуття – на роботі, наприклад, потрібно справляти враження "молодої" та "енергійної". Начебто сивина забирає компетентність.

Крім того, часто "ризик" полягає в тому, що жінка, яка не фарбується, сприймається як така, яка "опускається" чи "перестає стежити за собою".

Натомість чоловіки отримують неначе додаткову гідність. "Ефект Джорджа Клуні" – вже усталена на Заході назва для цього явища.

94fdcd82112a2d110cef3c21ba489004.jpg

Спробуйте сходу пригадати настільки ж популярну в мас-медіа жінку, яка б вважалася "сивою й сексуальною"

75% жінок у США та 69% у Британії регулярно фарбують волосся, свідчать комерційні дослідження.

Marina Garcia-Trevijano та Karen Rich для протидії стигматизації заснували Silver Sisters International (silver – срібний, sister – сестра), спільноту жінок, які не соромляться свого сивого волосся.

Швидке фарбування перших же сивих волосин – завчена реакція жінок: у західному світі нас привчили вважати, що після першого віку ти одразу перестаєш бути привабливою/потрібною/значущою.

"Жінки не мають багато моделей, які б показали їм, що життя триває й із сивим волоссям...", – кажуть вони.

Натомість у рекламі й Інстаграмі ми постійно бачимо красунь, які виставляють напоказ разюче волосся будь-якого кольору - але останнім часом з'являється й тенденція до кольорів від платини до сталі та власне сивини. Навіть штучної.

І це – різноманіття:

1.jpg

2.jpg

Є жінки, які почали сивіти вже у двадцять років, приклади яких наводить SCMP. Чому соромитися цього, якщо чоловікам таке переважно й на думку не спадає?

Знову – подвійні стандарти.

Їх слід скасовувати, й у цьому теж.

b550b9e4-2305-43d6-8c2e-9f05f90bbecf_90ab99f0.jpg

Засновниці Silver Sisters

Докладніше англійською: SCMP

краса світ гендерна рівність суспільство гендер Життя

Знак гривні
Знак гривні